Categories: Social

Maicutele de la Sag-Timiseni au colorat in acest an 1.000 de oua / FOTO

Credincioşii găzduiţi la mănăstirea de la Şag în următoarele zile vor primi ouă roşii vopsite de măicuţele care trăiesc aici. În Vinerea Mare, conform tradiției, au fost colorate, doar cu vopsele naturale, 1.000 de ouă.

Tradiţia de a colora ouă roşii în Vinerea Mare se păstrează încă de la înfiinţarea mănăstirii de la Șag-Timișeni, dar un număr atât de mare de ouă sunt vopsite doar după Revoluţia din 1989. Folosind coajă de ceapă, nu vopsele chimice, măicuţele au păstrat tradiţia şi în acest an. Ulterior, o partă dintre ouă au fost puse în curtea mănăstirii, pe iarbă, sub forma unei cruci. Ouăle vor fi oferite oaspeţilor şi oamenilor nevoiaşi în prima, a doua şi a treia zi de Paşti. „Tradiția vopsirii ouălor roșii se continuă de la răstignirea Mântuitorului, Domnului nostru Iisus Hristos. Semnificația ouălor roșii este de atunci de când a fost împuns în coastă Domnul nostru Iisus Hristos cu sulița, de a curs sânge și apă. De atunci, în fiecare an, la Sfintele Paști, se vopsesc ouăle roșii, în amintirea acestei patimi. La noi la mănăstire se înroșesc între 800 și 1.000 de ouă, se pun la masă în ziua de Paști, a doua și a treia zi, o parte le mai dăm la săraci, care vin la noi la mănăstire”, spune Casiana Şimon, stareţa mănăstirii.

Mănăstirea de la Şag-Timişeni a fost ctitorită de Mitropolitul Vasile Lazărescu, în anul 1944. Serviciile religioase erau oficiate la început în capela amenajată în interiorul imobilului. Desfiinţată în timpul regimului comunist, mănăstirea a fost reorganizată prin stăruinţa IPS Mitropolit Nicolae Corneanu. Prima biserică s-a construit între 1968 și 1972. Pictura a fost executată de Victor Jurcă din Lugoj, iar lăcaşul a fost sfințit la 29 august 1972. Între timp s-a mai construit o clădire în care există stăreţia, trapeza şi o parte din chilii. După 1990 a fost dată în folosinţă un corp de clădire pentru pelerini. În 2002 a început construcţia unei biserici noi, a cărei piatră de temelie s-a pus în 10 mai, de praznicul Izvorul Tămăduirii, de către IPS Nicolae. Tot atunci a început construcţia unui nou corp administrativ, finalizat în anul 2011.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

9 minute ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

14 minute ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

23 de minute ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

43 de minute ago

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

3 ore ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

3 ore ago