Categories: Primăria Timişoara

Dermatologia nu primeste 6 milioane de euro de la UE. Robu: Vom aloca bani de la bugetul local

Proiectul de reamenajare a fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești a fost respins de la finanțarea europeană. Proiectul nu a fost considerat eligibil, pentru că o parte din clădire este încă spital și, în plus, spațiile nu pot fi acordate fără licitație.

În primăvara lui 2013, primarul Nicolae Robu anunța mutarea Clinicii de Dermatologie din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, iar în septembrie 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru proiectul „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform acesteia, este nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot TVA, și un termen de execuție de 24 de luni, pentru ca vechiul spital să devină centru multicultural.

Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost de spital municipal, deschis cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. La imobilul de pe strada Mărășești au fost refăcute, în ultimii ani, cu 500.000 de euro, acoperișul și fațadele, dar este nevoie de o reabilitare integrală în interior.

La finele anului trecut, proiectul a fost depus la ADR Vest. S-au cerut clarificări, dar, în final, acesta nu a fost aprobat pentru finanțare pentru fonduri europene. Anunțul a fost făcut marți de primarul Nicolae Robu. „Au fost două obiecții. Prima a fost că o aripă din clădire nu intră în proiect și nu ar fi eligibilă, pentru că acolo mai sunt bolnavi și încă funcționează ca spital. Sunt doar ținuți, cazați cum s-ar spune, bolnavii care fac radioterapie. La asta am fi putut găsi soluții, în ultimă instanță, prin vecinătate, pentru că nu-i de dorit să îi transporți la distanțe mari (…) A apărut și o altă obiecție, aceea că nu putem să acordăm spațiu centrelor culturale respective, pentru că ar trebui să facem o licitație, la care să participe. Noi nu vrem să schimbăm ținta pe care o avem, vrem că acolo să funcționeze aceste institute culturale: francez, german, British Council și altele”, a declarat edilul.

Conform proiectului votat în vara lui 2016 de consilierii locali, imobilul va fi împărțit în două sectoare: unul va fi spațiu multicultural, iar în cel de-al doilea va fi Clinica de Radioterapie a Municipalului. În zona din care s-a mutat Dermatologia va fi deschis Muzeul Cetății Timișoara și vor fi amenajate spații de birouri, săli de clasă și de conferințe. Aici ar trebui să fie angajate 75 de persoane. „O să alocăm bani de la bugetul local, printr-o investiție multianuală”, a conchis primarul Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…

2 ore ago

Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău

Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…

2 ore ago

Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…

4 ore ago

Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis

G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…

5 ore ago

Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal

Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…

5 ore ago

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

7 ore ago