Categories: Primăria Timişoara

Nu vor fantana muzicala in Parcul Botanic! Unii timisoreni au facut o petitie

Unii timișoreni îi cer primarului Nicolae Robu să renunțe la fântâna muzicală din Parcul Botanic. Este una dintre promisiunile de acum cinci ale edilului, dar oamenii spun că amplasamentul nu este potrivit. Cel mai bun loc ar într-o piață!

Primăria Timișoara a scos la licitație, la finele lunii aprilie, proiectarea și întocmire studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Fântână ornamentală muzicală în municipiul Timișoara”. Suma pusă la bătaie: 148.750 de lei, cu tot cu TVA. Ofertele pot fi depuse până pe 29 mai, câștigătorul urmând să fie anunțat pe 23 iunie. Fântâna muzicală este una dintre promisiunile electorale ale primarului Nicolae Robu încă din 2012. Inițial, ea ar fi trebuit amplasată pe Canalul Bega, între podul Tinereții și podul Traian. „Jocurile de apă vor reflecta liniștea dimineților, uneori cețoase, vor amplifica prin iluminatul subtil și mișcările lente ale jeturilor culorile picturale ale serii, fiind în permanentă concordanță cu starea generală a peisajului (…) Momentul în care fântâna este cu adevărat actorul principal al spectacolului este după căderea nopții, atunci când ea devine un simbol dinamic, interactiv, pentru municipiul Timișoara”, se preciza în tema de proiectare anunțată de primărie.

Între timp, s-a renunțat la fântâna pe Bega, pentru că, pe anumite porțiuni, canalul nu este îndeajuns de adânc. S-a decis astfel amplasarea fântânii muzicale în Parcul Botanic. Aceasta ar urma să aibă un bazin parțial suprateran, cu dimensiunile 60x30m și o adâncime de 0,7 m. „Prin realizarea acestei investiţii, Parcul Botanic va deveni atracţia principală a oraşului, nu doar în seri obişnuite, ci şi cu ocazia unor evenimente speciale”, explica primarul Nicolae Robu, în noiembrie 2016.

Nu toți timișorenii par însă încântați de o astfel de „atracție”. Pe Internet a fost lansată o petiție prin care i se cere edilului să renunțe la proiect. „Importanța spațiilor verzi este de necontestat pentru rolul de îmbunătățiire a calității aerului unui oraș, iar în condițiile în care Timișoara nu respectă nici în acest moment numărul de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor impus prin lege și prin normele europene, considerăm ca fiind inadmisibilă micșorarea celui existent (…) Lucrările necesare construirii unei fântâni presupun spargerea și distrugerea parcului pe zone mai extinse deoarece va fi necesară racordarea la utilități, precum și amplasarea unui bazin parțial îngropat de 30×60 m. Aceste lucrări precum și necesitatea depozitării materialelor de construcții pe sit, va duce la distrugerea ireversibilă a vegetației. Fântânile arteziene au o durată de funcționare limitată la sezonul cald, în restul anului fiind secate. Considerăm că acestea au rolul lor benefic în cadrul unui oraș, și anume de a umidifica aerul în timpul sezonului cald, când aerul este mai uscat, fiind potrivite în mod special în piețe și piațete unde predomină betonul sau pavajul. În cadrul unui parc botanic, o fântână arteziană vine ca o intervenție artificială și nespecifică locului, fiind în ultimă instanță redundantă, în condițiile în care un parc este un biomecanism autosuficient”, spun inițiatorii petiției. Dacă vreți s-o semnați, puteți face acest lucru aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

9 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

10 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

10 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

10 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

11 ore ago

Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…

12 ore ago