Categories: Primăria Timişoara

Reabilitarea Operei Romane s-a oprit la Bucuresti. Dupa un an, inca este asteptat un aviz

La peste un an de la anunțarea firmei care trebuia să refacă fațada Operei Române, șantierul nici măcar nu a început. Încă este așteptat un aviz de la București, care nu se știe când va veni. Lucrarea era estimată să coste peste 165.000 de euro.

În martie 2016, primarul Nicolae Robu a anunțat încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de 632.000 lei, fără TVA, cu termen de execuție de șase luni, fusese câștigată de SC Alex-Dia Construct SRL. În toamna anului trecut, Direcția pentru Cultură Timiș anunța Primăria Timișoara că lucrarea nu poate fi avizată. „Nu se avizează intervenția propusă, deoarece documentația prezentată propune măsuri de intervenție fără a avea finalizate intervențiile pentru studierea pietrei, mortarelor de legătură și complementare a cărămizilor din zidării, a factorilor de deteriorare a materialelor (…) Se va întocmi o documentație tehnică care să prezinte modul de intervenție pentru realizarea lucrărilor de consolidare prin injectarea fundațiilor din exterior cu lapte de ciment și silicat de sodiu”, se preciza într-o adresă semnată de Sorin Predescu, directorul DJC.

Clădirea Operei Române este iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi cu lumină albă, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată. Această iluminare scoate la iveală toate defectele fațadei, mai puțin vizibile pe timpul zilei. Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin.

Între timp, aceste lucruri par să fi fost clarificate, iar soluțiile tehnice, prezentate, însă lucrarea n-a început nici acum, la mai bine de un an de la anunțarea câștigătorului licitației. De fapt, nimeni nu știe când ar putea apărea efectiv schelele pe fațada clădirii Operei Române. „Este în avizare la o comisie de la Ministerul Culturii (începerea reabilitării – n. r.). Nu a expirat termenul, o facem pe bani de la bugetul local. Proiectul a fost în discuție la Comisia de Monumente de la București, pe plan local s-au terminat avizările. De acolo ne-au cerut mai multe clarificări. Nu cred că este cazul să se facă o altă licitație”, spune primarul Nicolae Robu. El n-a putut preciza însă dacă, în noile condiții, lucrarea ar putea costa mai mult decât s-a estimat anul trecut. Între timp, de pe fațadă au căzut, în iarnă, mai multe bucăți.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

15 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

16 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

17 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

17 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

17 ore ago