Categories: Social

Casa Welauer a intrat in santier. Pana la finele anului va avea o fatada complet renovata

Una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul Timișoarei a intrat în șantier. Până la finele anului, Casa Welauer, sediul Bibliotecii Academiei Române de pe strada Pacha, va avea o fațadă complet renovată. Lucrările vor dura încă doi ani și vor costa, în total, 1,2 milioane de euro.

Filiala Timișoara a Academiei Române a dat drumul unui șantier pe care voia să-l pornească încă de anul trecut. E vorba de refacerea fațadei, respectiv a arhitecturii, la forma sa de epocă și reamenajarea interioară a sălilor de lectură de la biblioteca instituției, care este deschisă în Casa Welauer, una dintre cele mai frumoase clădiri din centrul istoric al Timișoarei. „Sper să iasă bine. Nu am reușit să ne înscriem în programul primăriei, fiindcă această clădire este în proprietatea statului român, în administrarea noastră, și am obținut fonduri de la Academia Română. Vrem s-o facem în trei etape. Prima, cea în derulare, costă aproximativ 1,5 milioane de lei. Este vorba despre refacerea fațadei și reconfigurarea interioară a bibliotecii, lucrări care vor fi gata în acest an”, a declarat, pentru deBanat.ro, prof. univ. dr. Ion Păun Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române. Șantierul va continua și în următorii doi ani. „În etapa a doua vrem să acoperim curtea interioară și să facem un lift, iar în etapa a treia vrem să mutăm în mansardă Institutul «Titu Maiorescu». Totul va costa aproximativ 5,5 milioane de lei. Avem bani de la buget, primiți prin Academia Română”, a mai precizat Otiman.

Casa Welauer a fost construită în 1891, fiind ulterior modificată și transformată în muzeu, pentru a găzdui colecțiile Societății de Istorie si Arheologie, fondată de Ormós Zsigmond. Ormós a început colectarea obiectelor muzeistice, prin achiziții și donații. Acestea au constituit baza societății de Istorie și Arheologie, și mai târziu a Muzeul Banatului. Biblioteca Academiei, care are în jur de 170.000 de volume, funcționează în această clădire din 1953. De-a lungul timpului, basoreliefurile au dispărut, rezistând doar statuia zeiței Minerva.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

10 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

10 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

11 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

12 ore ago