În 2014, Primăria Timișoara a cumpărat, la sugestia fostului consilier local Petrică Folică, pentru 190.000 de euro, o stație de filtrare a aerului a cărei utilitate încă urmează să fie dovedită. Utilajul stă de doi ani pe strada Musicescu, iar acum PMT e dispusă să plătească încă 13.000 de euro, pentru întreținerea lui.
În octombrie 2014, Primăria Timișoara anunța o nouă premieră: achiziționare unei stații de filtrare a aerului, unicat în România, care, conform specificațiilor tehnice, ar filtra aerul și ar îmbunătăți calitatea acestuia pe o suprafață de approximativ 40 de hectare. Agregatul a costat peste 190.000 de euro și a fost amplasat inițial în Piața Sf. Gheorghe, aflată, la acel moment, în plin șantier. În aprilie 2015, stația a fost mutată pe strada Musicescu, lângă Grădinița PP 23, unde, pe atunci, era în derulare un alt șantier. Cât de eficientă fusese ea în vechiul amplasament? „Din măsurătorile privind calitatea aerului realizate la jumătatea lunii martie 2015 a rezultat faptul că încărcarea aerului atmosferic în condiţii de stație funcţională, la 200-250 m de aceasta, este cu 12% până la 15% mai mică decât în condiţiile inexistenţei unui astfel de echipament”, declarau reprezentanții PMT. De doi ani, stația de filtrare a aerului a fost uitată în Calea Șagului, unde șantierul s-a terminat de mult. E un fel de punct de atracție local, lângă ea fiind amplasată o băncuță de lemn, unde oamenii își beau cafeaua.
Acum, Primăria Timișoara caută să cumpere, prin încredințare directă, „servicii de mentenanță a stației de filtrare aer mod oraș”. Obiectul viitorului contract, estimat la peste 60.000 de lei, sumă cu tot cu TVA, constă în „prestarea serviciilor de mentenanță, calibrare, metrologie și etalonare pentru stația de filtrare aer mod oraș”. S-a prezentat un singur ofertant și urmează ca PMT să anunțe dacă acesta respectă cerințele din caietul de sarcini. Stația de filtrare a aerului a fost lăsată „moștenire” orașului de fostul consilier local Petrică Folică. Intrat în CL din partea PP-DD, el a migrat ulterior la PNL, însă s-a supărat definitiv pe liberalii după ce nu a prins loc eligibil la alegerile locale din iunie 2016. A candidat din partea altui partid și n-a mai prins un mandat. În ianuarie 2014, el a propus cumpărarea acestui agregat. „Am propus un proiect inspirat din excursiile mele prin Europa. În multe ţări, deşi au o industrie puternică şi milioane de maşini, poluarea este ca şi inexistentă, pentru că au staţii de purificare a aerului”, își explica Folică demersul.
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…