Categories: Primăria Timişoara

Se cauta loc pentru Muzeul Premierelor Timisoarei. Trebuie sa fie gata pana in 2021, ca sa atraga turistii

Dacă în 2013 se vorbea despre un Muzeu al Științei și Tehnicii, întins pe 10 hectare, acum se caută câteva sute de metri pătrați pentru Muzeul Premierelor, respectiv Muzeul Calculatoarelor. Muzeul Premierelor Timișoarei este ultima propunere făcută în CL de un consilier liberal.

La jumătate de an de când a fost ales pentru prima dată primar, Nicolae Robu anunța că unul dintre obiectivele sale este înființarea unui Muzeu al Științei și Tehnicii. „Am vrea să aibă o suprafață de cel puțin 10 hectare, pentru că dorim să facem un muzeu reprezentativ care să adăpostească tot ce ține de tehnica românească. Am vrea să aibă și o componentă unde să se poată face experimente în fața vizitatorilor. Trebuie să dăm și o notă de atractivitate, pentru că s-a dovedit că un muzeu clasic nu este destul de atractiv”, a declarat, la vremea respectivă, Robu. Studiul de fezabilitate ar fi urmat să fie plătit de CL Timișoara și CJ Timiș, iar proiectul ar fi trebuit depus ulterior pentru finanțare pe fonduri europene.

Totul a rămas însă doar în stadiul de discuție, iar acum un consilier local propune înființarea unui alt muzeu. „Am propus Muzeul Premierelor, unde să se adune istoria tuturor premierelor Timișoarei. Sunt peste 100 de premiere și va trebui găsit un spațiu adecvat, în care să se adune exponate, materiale scrise, eventual video… Primăria va trebui să facă acest muzeu. Eu am făcut interpelarea în plen, pentru a se găsi un spațiu, iar primarul Nicolae Robu spune că se gândește inclusiv la fosta Dermatologie. Deocamdată a fost doar o idee, care mi-a venit după ce am vorbit cu primarul despre Muzeul Calculatoarelor. Cele două vor fi separate. Muzeul Calculatoarelor este inclus în strategia de dezvoltare urbană 2016-2020. Acum se fac demersuri pentru identificarea unui spațiu, acolo este un spațiu mai avansat. Vrem ca ambele muzee să fie gata până în 2021, pentru că e vital să avem cât mai multe locuri de vizitat în acel an”, explică Adelina Tîrziu (PNL). „Consider ideea excelentă, o să găsim o locație și pentru Muzeul Calculatoarelor, fie pe Vasile Alecsandri în clădirea pe care o vom reabilita. Ne trebuie minimum 200 de mp pentru Muzeul Calculatoarelor, iar pentru Muzeul Premierelor Timișorene ne vor trebui mai mulți. Analizăm… tot acolo sau pe strada Mărășești, în centrul cultural”, a declarat, la rândul lui, primarul Nicolae Robu. Cele două spații propuse trebuie înainte să intre în reabilitare pentru a putea găzdui astfel de inițiative, lucrările urmând să coste câteva milioane de euro, bani de la bugetul local. Centrul multicultural de pe strada Mărășești, fosta Clinică de Dermatologie, a fost respins recent de la finanțarea pe fonduri europene.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago