Categories: Poli Timisoara

Boala veche: Poli continua sa-si ignore cei mai talentati juniori

Ionuţ Popa nu ratează niciun moment să scoată în evidenţă cât de şubred este lotul pe care îl antrenează la Poli Timişoara. La rândul ei, conducerea clubului timişorean nu mai ştie pe unde să-şi scoată cămaşa când vine vorba despre situaţia materială a echipei, invocând că nu se înghesuie nimeni să vină cu bani la clubul timişorean.

Răspunsul la cele două întrebări ar putea fi chiar în curtea clubului. Chiar dacă Poli Timişoara are unul dintre cele mai puternice centre de copii şi juniori din ţară, tinerii din propria ogradă nu beneficiază de atenţia de care ar merita. După „Academia” lui Gheorghe Hagi, Poli a dat, în ultimii ani, cei mai mulţi tineri jucători la naţionalele de juniori ale României. Cel mai clar exemplu este legat generaţia juniorilor Under 19, patru dintre aceştia fiind titulari incontestabili în prima reprezentativă a României. Este vorba desre Denis Harut, Narcis Popan, Andrei Sântean şi Cristian Podină, cu menţiunea că Sântean a părăsit-o, recent, pe Poli după ce a căştigat un litigiu.

Harut, Popan şi Podină, în ciuda faptului că au arătat că pot fi soluţii pentru prima echipă, nu au beneficiat de încrederea de care ar fi meritat din partea lui Ionuţ Popa, chiar dacă primul a debutat la echipa mare, dar nu în prima ligă. Dintre aceştia, doar Haruţ va fi păstrat la prima echipă, ceilalţi doi fiind împrumutaţi la echipe din cel de-al treilea eşalon. În aceeaşi situaţie sunt şi Sebastian Velcotă şi Damir Totic, doi atacanţi talentaţi cu selecţii în primele reprezentative de juniori. Decizia clubului de a-i împrumuta pe cei doi la CSM Şcolar Reşiţa şi ACS Ghiroda este cel puţin dubioasă, dacă luăm în calcul vorbele lui Ionuţ Popa, care se plânge constant că are nevoie de atacanţi.

Poli Timişoara a împrumutat, după desfiinţarea echipei a doua, aproape toată generaţia juniorilor Under 19, în loc să-i promoveze pe cei mai talentaţi la prima echipă, aşa cum fac Viitorul lui Gheorghe Hagi sau Universitatea Craiova. În cei cinci ani de existenţă, Poli Timişoara nu a vândut niciun jucător, cei mai importanţi plecând liberi de contract, aşa cum este cazul lui Cristi Bărbuţ. Ce au în plus faţă de juniorii de la Poli tinerii celor două echipe amintite? Nimic, mai mult ca sigur! Diferenţa o face politica celor două echipe. Comparativ, Universitatea Craiova l-a vândut pe Andrei Ivan, cel mai bun produs propriu, cu 4 milioane de euro, în timp ce Cristi Bărbuţ, „perla” bănăţenilor, a plecat pe gratis la… Universitatea Craiova. Cu un eşalon mai jos, UTA Arad a încasat un milion de euro pentru doi juniori, Denis Man şi Adrian Petre, doi jucători cu nimic mai talentaţi decât unii juniori crescuţi la Poli. Arădenii au riscat şi au câştigat, reuşind să-şi asigure un buget frumos după ce i-a transferat pe cei doi.

Degeaba Centrul de Copii şi Juniori de la Poli produce talente pe bandă rulantă, dacă șefii clubului nu au un proiect clar prin care juniorii să fie forţaţi la prima echipă. Nu are rost să insistăm asupra felului în care politica strâmbă a conducerilor care s-au succedat la Poli a dus la pierderea unor tineri extrem de talentaţi, printre care Vlad Dragomir, Deian Sorescu sau Andrei Sântean. Ar putea urma Sebastian Mailat, o altă „perlă” scoasă din fabrica de talente a clubului, care a depus memoriu pentru a deveni jucător liber de contract. În loc să se pregătească să încaseze câteva sute de mii de euro în contul clubului, cei din conducere s-au contract cu jucătorul şi impresarul acestuia în privinţa măririi contractului. Poli Timişoara stă pe o veritabilă mină de aur, dar conducerea clubului are o politică greu de înţeles în ceea ce-i priveşte pe cei mai talentaţi juniori, care, dacă ar fi promovaţi, ar aduce clubului un plus la capitolul identitate şi mai mulţi bani în vistierie. (sursa foto: www.acspoli.ro)

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

7 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

8 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

10 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

11 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

16 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

16 ore ago