Categories: Economic

Romanii cumpara sapun si sampon de 10 euro pe luna. Barbatii dau mai multi bani

Cumpărăm săpun, gel de duș și parfumuri, în medie, de 50,4 lei pe lună. Asta arată o analiză a Institutului Naţional de Statistică (INS). Cei mai puțini îi alocă românii cu studii primare, care locuiesc în mediul rural.

Banii alocaţi pentru produsele de îngrijire personală, săpun şi articole de parfumerie diferă în funcţie de venituri, de studii şi de sexul capului de familie. Asta arată analiza „Coordonate ale nivelului de trai în România”, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform căreia, anul trecut, media generală lunară a bugetelor alocate de gospodării pentru astfel de produse era de 50,4 lei. Gospodăriile cu venituri de până în 1.400 de lei au alocat, lunar, în 2016, puţin peste 20 de lei pentru astfel de articole: 3 lei pentru săpun, 6 lei pentru parfumerie şi cosmetică şi 11 lei pentru articole de îngrijire personală. Gospodăriile cu venituri medii, în jur de 3.000 de lei, au cheltuit 43 de lei: 4 lei pentru săpun, 20 lei pentru parfumerie şi cosmetică şi 19 lei pe articole de îngrijire personală. Gospodăriile cu venituri de 6.000 de lei, au dat peste 100 de lei: 6 lei pentru săpun, 65 lei pentru parfumerie şi cosmetică şi în jur de 37 de lei pe articole de îngrijire personală.

După sexul capului de gospodărie, femeile au acordat o medie lunară de 40 de lei, iar bărbaţii, 53 de lei. Potrivit INS, pentru îngrijirea personală, salariaţii au plătit 22 de lei, agricultorii 5 lei, şomerii 5,5 lei şi pensionarii 8 lei. Pe regiuni, cei mai mulţi bani pentru îngrijirea personală îi dădeau locuitorii din Bucureşti-Ilfov, 28 de lei, iar cei mai puţini bani îi dau cei din zona Sud-Muntenia, 7,6 lei. În funcţie de nivelul de instruire al capului gospodăriei, persoanele cu studii superioare aleg să aloce lunar 32 de lei pentru îngrijirea personală, cele cu studii secundare dau mai puţin de 10 lei, iar cele cu studii primare cheltuiesc sub 4 lei. Distribuţia în funcţie de sexul capului gospodăriei este inegală: 73,3% din gospodării sunt conduse de un bărbat (71,9% în urban şi 75,2% în rural) şi 26,7% de o femeie (28,1% în urban şi 24,8% în rural).

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…

O oră ago

Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor

Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…

2 ore ago

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

4 ore ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

4 ore ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

4 ore ago