Categories: Economic

Romanii cumpara sapun si sampon de 10 euro pe luna. Barbatii dau mai multi bani

Cumpărăm săpun, gel de duș și parfumuri, în medie, de 50,4 lei pe lună. Asta arată o analiză a Institutului Naţional de Statistică (INS). Cei mai puțini îi alocă românii cu studii primare, care locuiesc în mediul rural.

Banii alocaţi pentru produsele de îngrijire personală, săpun şi articole de parfumerie diferă în funcţie de venituri, de studii şi de sexul capului de familie. Asta arată analiza „Coordonate ale nivelului de trai în România”, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform căreia, anul trecut, media generală lunară a bugetelor alocate de gospodării pentru astfel de produse era de 50,4 lei. Gospodăriile cu venituri de până în 1.400 de lei au alocat, lunar, în 2016, puţin peste 20 de lei pentru astfel de articole: 3 lei pentru săpun, 6 lei pentru parfumerie şi cosmetică şi 11 lei pentru articole de îngrijire personală. Gospodăriile cu venituri medii, în jur de 3.000 de lei, au cheltuit 43 de lei: 4 lei pentru săpun, 20 lei pentru parfumerie şi cosmetică şi 19 lei pe articole de îngrijire personală. Gospodăriile cu venituri de 6.000 de lei, au dat peste 100 de lei: 6 lei pentru săpun, 65 lei pentru parfumerie şi cosmetică şi în jur de 37 de lei pe articole de îngrijire personală.

După sexul capului de gospodărie, femeile au acordat o medie lunară de 40 de lei, iar bărbaţii, 53 de lei. Potrivit INS, pentru îngrijirea personală, salariaţii au plătit 22 de lei, agricultorii 5 lei, şomerii 5,5 lei şi pensionarii 8 lei. Pe regiuni, cei mai mulţi bani pentru îngrijirea personală îi dădeau locuitorii din Bucureşti-Ilfov, 28 de lei, iar cei mai puţini bani îi dau cei din zona Sud-Muntenia, 7,6 lei. În funcţie de nivelul de instruire al capului gospodăriei, persoanele cu studii superioare aleg să aloce lunar 32 de lei pentru îngrijirea personală, cele cu studii secundare dau mai puţin de 10 lei, iar cele cu studii primare cheltuiesc sub 4 lei. Distribuţia în funcţie de sexul capului gospodăriei este inegală: 73,3% din gospodării sunt conduse de un bărbat (71,9% în urban şi 75,2% în rural) şi 26,7% de o femeie (28,1% în urban şi 24,8% în rural).

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

30 de minute ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

13 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

16 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

17 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

17 ore ago