Categories: Primăria Timişoara

Soarta Uszoda e clara, se demoleaza! Robu crede ca nu e un simbol al orasului

Degeaba se mobilizează activiștii civici din Timișoara, fostul ștrand Uszoda va deveni definitiv istorie. Primarul Nicolae Robu spune că acesta nu are ce căuta în centrul orașului și că nu sunt motive pentru păstrarea lui. Între timp, Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei ar vrea să concesioneze vechea bază sportivă.

Parcul Central este în șantier și, la finalul acestuia, se va deschide pentru public într-o variantă extinsa. Asta, pentru că vechiul ștrand Uszoda va fi demolat, iar zona verde, extinsă. Primarul Nicolae Robu este cât se poate de categoric în această decizie, în ciuda reacțiilor reprezentanților societății civile. „Când îi văd că zic hai să păstrăm Uszoda. Uszoda înseamnă ștrand în maghiară, hai să păstrăm ștrandul, că asta înseamnă Uszoda, nu e nume de monument sau mai știu eu ce. S-a spus așa, că pe vremea aia se vorbea și cu câte un cuvânt unguresc. Sunt care zic că «hai să-l păstrăm». Păi de ce să-l păstrăm? Că a învățat nu știu cine să înoate acolo? Și care e problema? Ce valoare are? E un simbol al orașului? Hai să fim serioși, orașul a avut alte ștranduri mult mai valoroase decât acela, care au dispărut. Nu are ce să caute acolo, noi facem parc în centru”, a declarat, marți, edilul.

Pe de altă parte, Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a trimis oficial pe adresa primăriei o solicitare de concesionare a ștrandului. „În această locație s-au format mii de sportivi timișoreni care au adus prestigiu urbei noastre. Timișoara în alte vremuri era cunoscută ca un oraș al sporturilor pe apă, iar ștrandul Uszoda a intrat în memoria timișorenilor ca un spațiu dedicat sporturilor pe apă și așa ar trebui să rămână. Putem capacita resurse pentru a reabilita această locație în doi ani, iar din sumele obținute după intrarea în exploatare să contribuim la reabilitarea patrimoniului cultural construit al Timișoarei”, susțin cei de la ACSPT. Dincolo de orice, în 2016, înainte de alegerile locale, pe lista promisiunilor primarului Nicolae Robu figura, la poziția 91, reabilitarea vechii baze sportive. „Am recuperat baza Usoda (!! n.r.) și am început proiectarea pentru reamenajare”, spunea fluturașul electoral care le oferea timișorenilor „100 de motive pentru care continuăm împreună”…

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago