Categories: Social

Nasterea Maicii Domnului, Sfanta Maria Mica

Nașterea Maicii Domnului este prăznuită pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Datorită Fecioarei Maria, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor. Maica Domnului are nouă zile de pomenire în calendarul bisericesc.

Sfânta Scriptură nu oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului, evenimentul fiind relatat doar în scrierile apocrife. Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim și era din seminția lui Iuda. Soția lui era Ana, fiica preotului Matthan. Erau în vârstă și, pentru că nu aveau copii, erau considerați blestemați. Ioachim a zis către soția sa: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea. Mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga lui Dumnezeu să ne dăruiască un copil”. Ana a început și ea să se roage lui Dumnezeu, iar îngerul Gavriil li s-a arătat celor doi, spunându-le că rugăciunea le-a fost ascultată și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că pruncul se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale.
Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.
În popor sunt mai multe superstiții legate de această zi. Se spune, de exemplu, că în preajma acestei sărbători nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. În fiecare casă ar trebui să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Bărbaţii nu au voie să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe. Nici plantele medicinale nu se mai culeg după 8 septembrie, pentru că îşi pierd puterea tămăduitoare. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

12 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

15 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago