Județul Timiș și mai ales Timișoara au fost grav afectate de furtuna violentă de duminică după-amiază. Dincolo de pagubele materiale însemnate s-au înregistrat cinci morți și sunt încă internate 17 persoane, din care doi copii. Premierul Mihai Tudose cere autorităților locale bilanțurile urgente ale pagubelor.
15 minute au fost de ajuns ca Timișoara să fie devastată de o furtună despre care toată lumea spune că nu s-a mai văzut niciodată aici. Copaci smulși din rădăcini, acoperișuri aruncate pe șosele, „ploaie” de țigle sparte. Zeci de mii de oameni rămași fără curent electric, unii dintre ei chiar la 24 de ore de la urgie. În timp ce autoritățile locale și județene fac bilanțul pagubelor, pentru a putea cere ajutor de urgență de la guvern, premierul Mihai Tudose a venit luni la Timișoara pentru a vorbi direct cu cei implicați. La Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la care a venit cu mai mult de jumătate de ceas întârziere față de ora anunțată, Tudose a stat aproximativ 20 de minute. „Din ce informații avem, din punctul meu de vedere, cred că toată lumea s-a mobilizat exemplar. Unul dintre motivele pentru care suntem împreună aici este acesta: toată lumea se mobilizează să facă proiecte de hotărâri pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamitate. Chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, vom intra în tranșa a doua, peste o săptămână, peste două săptămâni. Până mâine va trebui ca tot ce înseamnă școală, grădiniță, spital, utilități publice să fie pe hotărâre de guvern ca miercuri guvernul să dea banii. Nu putem interzice prin lege fenomene meteo periculoase, putem să facem tot ce putem ca oamenii să fie informați când vin și apoi să acționăm”, a spus premierul.
Felul în care s-a reacționat la acest dezastru în Timiș, dar nu numai a mulțumit-o și pe Carmen Dan. „Toată noaptea trecută am gestionat tot felul de situații. Am avut oameni blocați pe drumuri forestiere, în munte, în trenuri, aproximativ 500 de persoane, nu e puțin. Am avut trei grupuri la care nu puteau să ajungem, să comunicăm cu ei, să ne asigurăm că sunt bine. La 15.07 s-a anunțat primul cod galben, la 15.22 a venit informare de cod portocaliu cu perioadă de valabilitate între 15.40 și 16.40. Ulterior, aceste coduri s-au actualizat cu 10-15 minute înainte de a intra în zona de pericol. Oamenii au fost în poziții”, a declarat ministrul de Interne. „Nu se pune problem de demisii, ci de recompensare a unora dintre ei”, a completat premierul Mihai Tudose.
UPDATE: Primăria Timișoara trebuie să termine repede bilanțul post-furtună, pentru a putea solicita ajutor de urgență de la Guvernul României. Conform viceprimarului Dan Diaconu, au fost afectate mai multe școli și spitale, după cum urmează:
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…