Protocolul dintre primărie și poliție, care permite amendarea vitezomanilor și a celor care trec pe roșu, pe baza imaginilor surprinse de camerele video din sistemul de trafic management, a fost aprobat în CL. Abia acum s-a dat, practic, verde la sancțiuni.
Primarul Nicolae Robu anunța, încântat, în septembrie, că a fost semnat un protocol cu Poliția Română, care le permitea oamenilor legii să-i amendeze pe șoferii care circulă așa cum îi taie capul. Actul a fost semnat, filmarea a fost postată pe Facebook, dar… el a a fost aprobat de consilierii locali abia marți, 17 octombrie. Aleșii au adoptat o hotărâre privind aprobarea Protocolului de colaborare pentru accesul la sistemul de management al traficului rutier. Abia de acum polițiștii au acces oficial la sistemul de management al traficului și supraveghere, deci și la imaginile suprinse de cele peste 200 de camere video instalate în oraș.
Ca parte a proiectului de management al traficului au fost instalate șapte radare de viteză – pe Calea Aradului, pe strada Sever Bocu, pe Calea Dorobanților, pe Calea Șagului, la ieșirile din Timișoara, dar și în Piața Leonardo da Vinci, pe ambele sensuri la intrarea/ieșirea din pasajul Michelangelo. Sunt active, de asemenea, 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu în mai multe intersecții: Calea Șagului – Liviu Rebreanu, str. Brătianu – Revoluției – Hector, Piața Brătianu (Punctele Cardinale), str. Republicii – Jiul, str. Circumvalațiunii – Gh. Lazăr, str. Simion Bărnuțiu – Dorobanților – Gh. Adam, str. Mihai Viteazul – str. Vasile Pârvan, str. Cetății – Gh. Lazăr, Calea Aradului – str. Miresei, Calea Circumvalațiunii – str. Brediceanu. Per total, proiectul, realizat cu bani în mare parte de la UE, a costat 6 milioane de euro și prevede semafoare noi în 44 de intersecții, 90 de intersecții modernizate, montarea de camere de supraveghere în 134 de intersecții, montarea a 230 de camere video în trafic, șapte radare de viteză, 13 radare de informare, 13 panouri cu afișare numerică, 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, 17 panouri de afișare a mesajelor variabile și amenajarea unui centru de comandă.
De când se dau totuși amenzi? „Atunci vor fi amendați, de îndată ce hotărârea intră în vigoare. După părerea mea, dar este o părere, atâta tot, Poliția Rutieră ar fi putut să aplice amenzi pe baza înregistrărilor pe care le avem, cu aparate omologate, chiar în lipsa protocolului. Ar fi fost în discuție de ce am permis noi accesul poliției la acele înregistrări, dar asta era răspunderea noastră. Poliția putea să folosească acele înregistrări, pentru că toată aparatura este omologată”, a declarat primarul Nicolae Robu. Acesta susține în continuare că nu se pune problema unui plan de amenzi și că mult mai importantă este prevenția. Totuși, faptul că la bugetul local vor veni niște bani nu e deloc de lepădat. „Dacă ne vin banii nouă, nu pot decât să mă bucur, că și-așa nu vedem nimic înapoi din ce intră la bugetul centralizat. Nu avem un scop în a amenda. Spun asta cu toate ocaziile, ca să nu se înțeleagă greșit. Nu vrem să amendăm (…) Îmi displace să sancționez, dar când văd că unii se cer sancționați, pentru că nu vor să înțeleagă să respecte regulile, cer să fie sancționați”, a conchis edilul.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…