Categories: Economic

Reteta de 2,5 milioane de euro de la Biled: rosii cultivate pe… nuci de cocos

Bănăţenii vor avea la dispoziţie roşii cu gust adevărat plantate în coji de nucă de cocos. Acestea vor fi cultuvate în cea mai mare seră realizată în ultimii ani în România, deschisă la Biled, la doar câţiva kilometri de Timişoara.

Sera de la Biled înseamnă investiţie de aproape 2, 5 milioane de euro, din care 500.000 sunt bani europeni. Sunt 16.000 de metri pătraţi de spaţii acoperite. Investiţia a fost realizată cu tehnologie olandeză, iar roşiile sunt crescute cu ajutorul calculatoarelor. Acestea controlează toţi parametrii culturii. Încălzirea se face cu apă geotermală, condiţiile climaterice sunt controlate cu un sistem de încălzire şi răcire automatizat, care include instalaţii de producere a ceţii sau mecanisme de umbrire. Şi mai interesant, roşiile de Biled vor creşte pe un substrat realizat din coji de nucă de cocos, care permite o durată de viaţă mare şi o oxigenare optimă. Pentru punerea în funcţiune a investiţie au fost necesari trei ani.

„Iniţial am vrut să facem un ștrand termal, pentru că aici a funcționat în trecut ștrandul din localitate, și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Între timp, am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. M-a determinat să investim în seră faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă când le dau legume să mănânce. Singurele pe care le acceptau erau roșiile, dar doar cele gustoase. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două-trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Sperăm să ne adresăm în special pieței din Banat”, explică Silvia Răileanu, proprietarul investiţiei. Ea spune că sera va produce zilnic peste o tonă de roşii. „Doar în Timișoara se consumă mult mai multe roșii pe zi decât putem noi să producem, însă toate vin din import și credem că am putea să le vindem direct. De aceea facem roșii cocktail, în ideea de a le vinde proaspete. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați, iar răsădurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem probabil de la o firmă din Olanda”, a mai declarat Silvia Răileanu.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Un eveniment deja tradiţional, Festivalul Nica Iancu Iancovici, duminică, la Cernăteaz

Duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 13.00, localitatea Cerneteaz va fi gazda celei de-a VI-a…

3 ore ago

Seria de spectacole susținute de John Malkovich la Timișoara a fost un succes/FOTO

Seria de trei spectacole susținute de John Malkovich pe scena Teatrului Național Timișoara, cu piesa…

5 ore ago

La Timișoara a fost deschisă oficial expoziția mult așteptată, dedicată lui Caravaggio/FOTO

Tabloul ”Copil mușcat de o șopârlă”, realizată de Michelangelo Merisi da Caravaggio, parte a colecției…

6 ore ago

Rareș Bogdan, atac deschis la adresa primarului Timișoarei. Dominic Fritz îi răspunde

Întâlnirea liberalilor de la Timișoara s-a lăsat cu o nouă ieșire ”colorată” a aceluiași Rareș…

7 ore ago

Nicolae Ciucă și-a prezentat la Timișoara programul pentru alegerile prezidențiale și cel de guvernare în fața liberalilor din vestul României/Foto

Sala Constantin Jude din Timișoara a devenit, sâmbătă, centrul de întâlnire al liberalilor din zona…

8 ore ago

La Timișoara a fost deschis consulatul onorific al Columbiei

De vineri, la Timișoara funcționează un nou consulat onorific, cel al Columbiei. Noul consul onorific…

9 ore ago