Categories: Economic

Reteta de 2,5 milioane de euro de la Biled: rosii cultivate pe… nuci de cocos

Bănăţenii vor avea la dispoziţie roşii cu gust adevărat plantate în coji de nucă de cocos. Acestea vor fi cultuvate în cea mai mare seră realizată în ultimii ani în România, deschisă la Biled, la doar câţiva kilometri de Timişoara.

Sera de la Biled înseamnă investiţie de aproape 2, 5 milioane de euro, din care 500.000 sunt bani europeni. Sunt 16.000 de metri pătraţi de spaţii acoperite. Investiţia a fost realizată cu tehnologie olandeză, iar roşiile sunt crescute cu ajutorul calculatoarelor. Acestea controlează toţi parametrii culturii. Încălzirea se face cu apă geotermală, condiţiile climaterice sunt controlate cu un sistem de încălzire şi răcire automatizat, care include instalaţii de producere a ceţii sau mecanisme de umbrire. Şi mai interesant, roşiile de Biled vor creşte pe un substrat realizat din coji de nucă de cocos, care permite o durată de viaţă mare şi o oxigenare optimă. Pentru punerea în funcţiune a investiţie au fost necesari trei ani.

„Iniţial am vrut să facem un ștrand termal, pentru că aici a funcționat în trecut ștrandul din localitate, și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Între timp, am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. M-a determinat să investim în seră faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă când le dau legume să mănânce. Singurele pe care le acceptau erau roșiile, dar doar cele gustoase. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două-trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Sperăm să ne adresăm în special pieței din Banat”, explică Silvia Răileanu, proprietarul investiţiei. Ea spune că sera va produce zilnic peste o tonă de roşii. „Doar în Timișoara se consumă mult mai multe roșii pe zi decât putem noi să producem, însă toate vin din import și credem că am putea să le vindem direct. De aceea facem roșii cocktail, în ideea de a le vinde proaspete. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați, iar răsădurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem probabil de la o firmă din Olanda”, a mai declarat Silvia Răileanu.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

11 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

14 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

14 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

14 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

15 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

15 ore ago