Bănăţenii vor avea la dispoziţie roşii cu gust adevărat plantate în coji de nucă de cocos. Acestea vor fi cultuvate în cea mai mare seră realizată în ultimii ani în România, deschisă la Biled, la doar câţiva kilometri de Timişoara.
Sera de la Biled înseamnă investiţie de aproape 2, 5 milioane de euro, din care 500.000 sunt bani europeni. Sunt 16.000 de metri pătraţi de spaţii acoperite. Investiţia a fost realizată cu tehnologie olandeză, iar roşiile sunt crescute cu ajutorul calculatoarelor. Acestea controlează toţi parametrii culturii. Încălzirea se face cu apă geotermală, condiţiile climaterice sunt controlate cu un sistem de încălzire şi răcire automatizat, care include instalaţii de producere a ceţii sau mecanisme de umbrire. Şi mai interesant, roşiile de Biled vor creşte pe un substrat realizat din coji de nucă de cocos, care permite o durată de viaţă mare şi o oxigenare optimă. Pentru punerea în funcţiune a investiţie au fost necesari trei ani.
„Iniţial am vrut să facem un ștrand termal, pentru că aici a funcționat în trecut ștrandul din localitate, și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Între timp, am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. M-a determinat să investim în seră faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă când le dau legume să mănânce. Singurele pe care le acceptau erau roșiile, dar doar cele gustoase. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două-trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Sperăm să ne adresăm în special pieței din Banat”, explică Silvia Răileanu, proprietarul investiţiei. Ea spune că sera va produce zilnic peste o tonă de roşii. „Doar în Timișoara se consumă mult mai multe roșii pe zi decât putem noi să producem, însă toate vin din import și credem că am putea să le vindem direct. De aceea facem roșii cocktail, în ideea de a le vinde proaspete. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați, iar răsădurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem probabil de la o firmă din Olanda”, a mai declarat Silvia Răileanu.
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…