După lupte seculare și o mulțime de proceduri „sărite” din schemă, stația de monitorizare a aerului de pe Calea Șagului va fi mutată, pentru a face loc tramvaiului. De doi ani se încearcă obținerea tuturor autorizațiilor, iar acum a venit, în sfârșit, și avizul de la Ministerul Mediului.
Linia de tramvai care ar trebui să ajungă la mallul din Calea Șagului stă degeaba de doi ani, pentru că pe traseul ei se află o stație de măsurare a calității aerului. Aceasta ar fi trebuit mutată de primărie, însă municipalitatea nu a avut de la bun început toate avizele. Cel mai greu de obținut a fost cel de la Comisia Europeană. PMT a primit chiar și o amendă de 30.000 de la Garda de Mediu, pentru că lucrările începuseră fără acord de mediu. A fost nevoie și de un aviz de la Marele Stat Major, pentru mutarea liniilor de tramvai, act de care s-a aflat tot după începerea șantierului. Ministerul Mediului a condiționat ulterior eliberarea avizului de întocmirea unui proiect de dezvoltare urbană pentru Calea Șagului. Acesta a fost realizat de investitorii de la NEPI și este, în sfârșit, gata. „A venit acel studiu care trebuia făcut ca să putem muta stația. A fost predat la Agenția de Mediu, să vedem ce vor spune. Dacă ne dau avizul să mutăm stația, o mutăm. Se poate întâmpla anul acesta, depinde de ei. Este păcat că după doi ani, e regretabil că o investiție de aproape 2 milioane de euro stă nefolosită de doi ani”, spune primarul Nicolae Robu.
Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a început procedurile pentru eliberarea avizului necesar. „A fost depusă în 30 octombrie o solicitare. Este un proiect mai amplu, se numește Modernizare Calea Șagului pe tronsonul Ana Ipătescu cu limita administrativă a municipiului Timișoara. Se propun lucrări la drumuri, lărgire pe anumite porțiuni, înființare de piste de biciclete și așa mai departe. Acest proiect prevede și mutarea stației de măsurare a calității aerului, pentru care sunt propuse două locații, urmând ca ministerul să aleagă una dintre ele”, a spus, pentru deBanat.ro, Mihai Cepeha, directorul Agenției Regională pentru Protecția Mediului Timiș. Totuși e puțin probabil ca stația să fie mutată în acest an. „Există un acord de la Comisia Europeană de mutare a stației. Noi ducem procedura mai departe pentru proiectul de dezvoltare urbană. Primăria trebuie să asigure terenul pentru mutarea stației, să-l concesioneze în favoarea ministerului și să obțină toate avizele, precum și să suporte cheltuielile de mutare”, a mai spus șeful de la Mediu.
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…