Categories: Economic

Niciun leu de la guvern in 2017 pentru Capitala Europeana a Culturii

Rectificarea bugetară pentru luna noiembrie „rezolvă” orice întrebare legată de finanțarea, de la guvern, în 2017, a programului Capitalei Europene a Culturii. Ministerul Culturii rămâne fără aproape 28 de milioane de lei, așa că e puțin probabil ca la Timișoara să mai ajungă vreun leu în acest an.

Rectificarea bugetară din noiembrie 2017 prevede o creștere de 30 de milioane pentru Ministerul Educației Naționale, dar această sumă nu va acoperi decât plata restanțelor datorate hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ. „Nu sunt alocate noi bugete pentru programe naționale în curs sau pentru noi programe, la fel cum nu sunt alocate sume noi pentru acoperirea financiară destinată suplimentării numărului de angajați din învățământul preuniversitar”, susține deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea. Vestea ș mai proastă pentru Timișoara este însă că Ministerul Culturii va avea parte de o rectificare negativă, de minus 27,8 milioane de lei. „Înseamnă că nu mai avem nicio speranță la începerea finanțării programului multianual pentru pregătirea anului Capitalei Europene a Culturii 2021, cel puțin nu în 2017. Modul în care Guvernul și Ministerul Culturii au ignorat în acest an Timișoara, viitorul ambasador internațional al României în 2021, arată explicit nivelul de înțelegere al actualilor guvernanți față de prioritățile majore ale țării, dar și o acută lipsă de voință politică a actualei puteri pentru a face eforturi pentru integrarea României în corul valorilor culturale europene”, mai spune Pirtea.

Rectificări negative sunt și la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (-51,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei) și Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei). „Rectificarea negativă de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri indică slabele performanțe ale programelor menite să încurajeze sectorul IMM din România, adică peste 90% din firmele active ale sectorului privat intern. Altfel spus, o lipsă totală de performanță a actualei guvernări într-un sector declarat prioritar în programul de guvernare PSD-ALDE, dar abandonat apoi și ajuns o «Cenușăreasă» a bugetării”, conchide liberalul, care este și secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, din Camera Deputaților. Rectificarea bugetară va fi discutată în ședința de guvern de miercuri, 15 noiembrie, care începe la ora 13.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

8 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

11 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

11 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

12 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

12 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

12 ore ago