Categories: Economic

Niciun leu de la guvern in 2017 pentru Capitala Europeana a Culturii

Rectificarea bugetară pentru luna noiembrie „rezolvă” orice întrebare legată de finanțarea, de la guvern, în 2017, a programului Capitalei Europene a Culturii. Ministerul Culturii rămâne fără aproape 28 de milioane de lei, așa că e puțin probabil ca la Timișoara să mai ajungă vreun leu în acest an.

Rectificarea bugetară din noiembrie 2017 prevede o creștere de 30 de milioane pentru Ministerul Educației Naționale, dar această sumă nu va acoperi decât plata restanțelor datorate hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ. „Nu sunt alocate noi bugete pentru programe naționale în curs sau pentru noi programe, la fel cum nu sunt alocate sume noi pentru acoperirea financiară destinată suplimentării numărului de angajați din învățământul preuniversitar”, susține deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea. Vestea ș mai proastă pentru Timișoara este însă că Ministerul Culturii va avea parte de o rectificare negativă, de minus 27,8 milioane de lei. „Înseamnă că nu mai avem nicio speranță la începerea finanțării programului multianual pentru pregătirea anului Capitalei Europene a Culturii 2021, cel puțin nu în 2017. Modul în care Guvernul și Ministerul Culturii au ignorat în acest an Timișoara, viitorul ambasador internațional al României în 2021, arată explicit nivelul de înțelegere al actualilor guvernanți față de prioritățile majore ale țării, dar și o acută lipsă de voință politică a actualei puteri pentru a face eforturi pentru integrarea României în corul valorilor culturale europene”, mai spune Pirtea.

Rectificări negative sunt și la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-78,5 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (-51,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene (-43,7 milioane lei) și Ministerul Mediului (-27,4 milioane lei). „Rectificarea negativă de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri indică slabele performanțe ale programelor menite să încurajeze sectorul IMM din România, adică peste 90% din firmele active ale sectorului privat intern. Altfel spus, o lipsă totală de performanță a actualei guvernări într-un sector declarat prioritar în programul de guvernare PSD-ALDE, dar abandonat apoi și ajuns o «Cenușăreasă» a bugetării”, conchide liberalul, care este și secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, din Camera Deputaților. Rectificarea bugetară va fi discutată în ședința de guvern de miercuri, 15 noiembrie, care începe la ora 13.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

S-a semnat contractul de lucrări pentru stațiile electrice din Ghiroda

Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…

8 minute ago

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

10 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

14 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

16 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

18 ore ago