Categories: Primăria Timişoara

Modernizarea Timisoarei continua in 2018. Fie si pe datorie

Un credit bancar va asigura continuarea programului de investiții al Primăriei Timișoara, chiar și în condițiile în care, din cauza Codului Fiscal, bugetul va scădea. Nicolae Robu spune că nu e o problemă, pentru că rata de îndatorare a municipalității este sub 10 procente. Lista proiectelor pentru 2018 este extrem de mare.

Primarul Nicolae Robu a anunțat o listă extrem de cuprinzătoare de proiecte pentru 2018. „Vom începe construcția Pasajului Solventul, al patrulea în portofoliul nostru de pasaje, vom începe construcția primelor două noi poduri peste Bega din ultimii 50 de ani, Podul Jiul și Podul ILSA. Vom începe construcția Pasajului Consiliul Europei. Vom lărgi la patru benzi Bd. Sudului și strada Mareșal Constantin Prezan. Vom închide Inelul 2 de trafic (…) Vom face o legătură directă, în afara orașului, între Calea Torontalului și Calea Aradului (…) Vom lansa studiul de fezabilitate pentru aquapark. Vom reabilita Piața Victoriei, înnoind toate rețelele de utilități și pavajul, păstrând însă, așa cum am făcut și altă dată, spațiile verzi. Vom reabilita fațadele laterale ale Palatului Culturii (…) Vom finaliza noul corp, demisol, parter plus șase etaje la Spitalul de Copii. Vom lasa studiul de fezabilitate pentru obiectivul sală polivalentă de 16.000 de locuri (…) Vom restaura vechile cinematografe pe care tocmai le-am recuperat salvându-le de la jaf. (…) Vom începe construcția în Calea Lipovei și Calea Buziașului a câte unui complex sportiv și de agrement, format fiecare din bazin de înot acoperit, bazin de înot în aer liber, teren de tenis, teren de minifotbal, handbal și baschet, locuri de joacă și spații verzi”, a enumerat edilul, neuitând și de controversata fântână muzicală din Parcul Botanic.

O estimare de costuri nu există, așa cum încă nu există nici proiectul de buget. Totuși, un lucru se știe deja: din cauza reducerii impozitului pe venit, de la 16% la 10%, la Timișoara, bugetul pe 2018 va pierde aproximativ 33 milioane de euro. Robu spune însă că investițiile merg mai departe. „Nu aș vrea să renunț deocamdată la niciuna dintre investițiile anunțate. Vreau să luăm un credit bancar, ca să susținem tot. La ora actuală, rata de îndatorare la noi este de sub 10%, la venitul de până acum mai avem posibilități să luăm mult. Avem un credit cu Banca Mondială, la care mai avem de rambursat. Va trebui aprobată în plenul CL contractarea unui nou credit, dar este nevoie de majoritate simplă (…) Timișoara necesită modernizare în forță încă, pentru că rămânerea în urmă este mult prea mare în raport cu ceea ce ar trebui să fie un oraș de standarde înalte în anii pe care îi trăim”, a declarat primarul.

Ideea accesării unui credit nu este nouă și a fost anunțată de Nicolae Robu încă din luna septembrie, după furtuna care a devastat Timișoara. „Doresc să luăm un credit bancar, pentru că, din fericire, suntem cu o rată de îndatorare foarte scăzută. Mă bucur că am gestionat bugetul orașului astfel încât am făcut o mulțime de lucruri și nu a fost nevoie să ne îndatorăm semnificativ. Aș vrea ca programul de modernizare a Timișoarei, la toate capitolele, ca și programele culturale, să aibă puțin de suferit (…) Vom lua un credit, cât se poate de repede, pentru că și aici este birocrație, trebuie să ne aprobe acea comisie națională. Nu știu cât vom lua, dar vom lua mult, probabil 20 de milioane de euro. Nu are rost să vă spun acum, mă hazardez”, afirma primarul. Municipalitatea are de returnat un credit de aproximativ 25 de milioane de euro către Banca Mondială. Acesta a fost accesat pe 12 ani, din martie 2014, iar rambursarea a început după o perioadă de graţie de doi ani. Împrumutul a fost aprobat în unanimitate de consiliul local în iunie 2013. Tot în luna septembrie, Robu anunța că primăria vrea să construiască un aquapark, pentru care sursa de finanțare ar putea fi un credit bancar.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago