Direcția Agricolă a Județului Timiș nu va prinde vârful sezonului agricol în centrul Timișoarei. Instituția trebuie să plece din sediul în care funcționează de zeci de ani, pentru că primăria nu-i mai prelungește contractul. Primarul Nicolae Robu spune că nu e „normal” ca DAJ să ocupe acele spații.
Direcția Agricolă Timiș funcționează de când lumea în spațiile de la Primăria Veche, în Piața Libertății. Între timp, același imobil a devenit casă pentru studenții la Muzică și Teatru ai Universității de Vest, dar și sediu pentru filiala Timiș a ALDE. Clădirea este în proprietatea Primăriei Timișoara, care are cu DAJ contract de închiriere până la sfârșitul lunii martie. Vestea proastă pentru agricultori este că acest act nu va mai fi prelungit. Municipalitatea a anunțat acest lucru de la finele anului trecut, punându-i pe jar pe cei de la DAJ. Ei nu știu unde s-ar putea muta și au trimis o scrisoare către conducerea CJ Timiș, cerând ajutor. „Având în vedere faptul că Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș are sediul în Piaţa Libertății nr. l (proprietatea Primăriei Timișoara) de mai mult de 50 de ani, sediul știut de către toți fermierii din județ, instituții și asociații, vă informăm că în 27 martie 2018 contractul de închiriere al DAJ expiră. Prin urmare, DAJ Timiș a transmis solicitarea și rugămintea de prelungire a contractului încă din luna iunie 2017. Din păcate, am primit răspuns negativ în luna noiembrie 2017. Am solicitat prelungirea cu cel puţin câteva luni, doar pentru a ne organiza mutarea noastră din acest loc, dar nu a fost acceptată de primărie. În cele 3 luni de iamă, ne este imposibil să organizăm mutarea sediului DAJ Timiș, mai ales că nu avem posibilităţi financiare pentru această operaţiune foarte complexă. DAJ Timiş a onorat întotdeauna obligațiile contractuale față de primăria Timișoara, Aquatim, Colterm şi nu avem datorii. Vă rugăm colegial să interveniți oficial și personal pe lângă Primăria Timișoara, pentru ca să prelungească contractul de închiriere cu DAJ Timiş”, scriu Doru Petanek, directorul DAJ, și Viorel Ursulescu, directorul adjunct.
Va fi greu, dacă nu imposibil ca reprezentanții municipalității să fie convinși să accepte o prelungire a contractului, câtă vreme planurile pentru spațiile respective sunt cu totul altele. „Direcția Agricolă trebuie să se mute din Primăria veche. Nu le mai prelungim contractul. Sigur că nu-i scoatem în stradă, dar le-am pus în vedere să se mute. Nu este normal să ținem acea clădire ocupată cu servicii de genul acesta. O să dăm spațiu mai mult Facultății de Muzică și Artă Teatrală a UVT. Avem în vedere o reabilitare a acestei clădiri. Nu știu dacă în acest an, dar este una dintre prioritățile noastre.”, a explicat, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu.
În urma cuceririi habsburgice a Timişoarei, coloniştii germani, care au obţinut dreptul exclusiv de a locui în Cetate, cer autorităţilor o primărie a lor. Astfel, între anii 1731 și 1734 este construit edificiul primăriei, pe locul unde înainte de 1716 ar fi fost o baie turcească. Astfel, în dreapta intrării se află o inscripţie în limba arabă pe o tablă de marmură ce conţine următoarele: Anul ridicării acestei băi, din timpul de groază sub Ibrahim Ehan, Hedşa 1053. Pe frontispiciu se afla stema şi sigiliul oraşului. În urma renovării din anul 1782 este refăcută faţada în stil renascentist şi totodată este schimbată emblema, întrucât Timişoara îşi schimbă statutul devenind oraş liber regesc. Au urmat alte renovării, în 1849, în urma distrugerilor provocate de asediul trupelor revoluţionare ungare, iar alta în anul 1935. Clădirea este structurată pe trei niveluri: un parter înalt şi două etaje. Deasupra porţii monumentale se află un balcon şi patru ferestre arcuite ce se desfăşoară pe cele două etaje. Suprafaţa clădirii este întreruptă de numeroase casete delimitate de pilaştri, fiecare casetă conţinând două ferestre dispuse pe vertical. (N. Ilieșiu, Timișoara, monografie istorică)
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…