Niciuna dintre multele statui de mari dimensiuni promise, de la începutul primului său mandat, de primarul Nicolae Robu nu a devenit realitate. Edilul vorbește acum despre un nou monument: unul dedicat centenarului Marii Uniri. Totuși, nu e sigur când și dacă acesta va fi făcut, fiindcă depinde de bani.
În ianuarie 2013, nemulțumit că în Timișoara n-au mai apărut statui noi, primarul Nicolae Robu, instalat în funcție de doar ceva mai mult de jumătate de an, promitea că situația va fi remediată. Monumentele ar fi trebuit să apară în diverse locuri, poate chiar și în sensurile giratorii, pentru ca turiștii să aibă unde să facă poze. Primăria ar fi urmat să finanțeze ridicarea unor noi monumente, în diferite zone ale orașului. Eugeniu de Savoia, Iancu de Hunedoara şi Carol Robert de Anjou ar fi urmat să aibă statui ecvestre și ar fi trebuit realizată și o statuie a lui Tarzan, adică Johnny Weismüller. „Nu am stabilit încă locaţiile pentru aceste monumente. Cei care vizitează Timişoara trebuie să aibă însă locuri unde să-şi facă poze. Mă gândesc că astfel de statui pot fi amplasate în parcarea de la Modex, în sensul giratoriu de la Bălcescu şi poate şi în sensul de la Michelangelo”, spunea Robu. Din promisiunile de atunci s-a pus în practică doar un bust al florarului imperial Wilhelm Mühle, amplasat în Parcul Rozelor.
În anul centenarului Marii Unirii, primarul Nicolae Robu are o altă țintă. De această dată, este vorba despre un monument dedicat Unirii. Nu e însă cert cum, când și dacă va fi făcut acesta, pentru că totul depinde, ca de obicei, de bani. „Timișoara și Banatul vor avea centenarul Unirii în 2019, dar credem că se cuvine ca la un asemenea moment să avem și un monument al Unirii, spre exemplu. Dacă vom găsi o formulă suportabilă financiar, îl vom face. Depinde cât costă. Fiind vorba despre 100 de ani, îl facem cu prioritate”, susține edilul. Robu recunoaște, pe de altă parte, că tot din motive financiare nu s-a făcut nici monumentul dedicat Revoluției, despre care se vorbea la împlinirea a 25 de ani. Atunci a existat și o propunere, dar nu s-a trecut dincolo de stadiul de vorbe. „Ideea nu a mai fost dusă mai departe, pentru că nu s-a venit cu nimic concret și suportabil financiar de către noi. La prima comunicare era o sumă foarte mare. Nu renunțăm la idee, numai că vedeți câte lucruri urgente a trebuit să facem în Timișoara. Nu am avut resursele să acoperim tot ce era de făcut. Monumentul Revoluției putem să-l facem, de exemplu, la 30 de ani, pentru că, în general, este o cutumă, nu este o regulă, ca la aniversări rotunde să se aloce fonduri mai mari în diverse scopuri omagiale. 30 de ani este o bună ocazie pentru a avea Monumentul Revoluției”, a mai spus primarul Timișoarei.
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…
Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…
Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă ediție a „Maratonului de Antreprenoriat”. Evenimentul are…