Categories: Politicieni

Tu stii ce face parlamentarul tau? (XII) Cornel Samartinean (PMP), 102 interpelari si aproape 200.000 de euro in conturi

Timișul are exact 14 reprezentanți în Parlamentul României, fără cei de la minorități. Tu știi exact ce au făcut, într-un an de când și-au preluat mandatele, cei pe care i-ai trimis să-ți facă viața mai bună? deBanat.ro îți prezintă, pe rând, activitatea aleșilor tăi. Cornel Sămărtinean este la al doilea mandat în parlament, după ce, până în 2016, a reprezentat PDL/PNL.

Supărat că nu avea cum să prindă un loc eligibil pe listele PNL Timiș la alegerile parlamentare din 2016, Cornel Sămărtinean s-a mutat cu arme și bagaje la PMP-ul lui Traian Băsescu și… i-a fost cu folos. A mai prins un mandat de deputat. El face parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și cea pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Sămărtinean este și membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Ungaria și Republica Austria.

Activitate parlamentară
Luări de cuvânt -13 (în 13 ședințe)
Declarații politice – 11
Propuneri legislative inițiate – 22
Întrebări și interpelări – 102
Moțiuni – 2

Singurul deputat PMP de Timiș și-a pus semnătura pe 22 de proiecte de lege. Acestea se referă la organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personal, taxele judiciare de timbru, apărarea împotriva incendiilor, Ziua ardelenilor, circulaţia pe drumurile publice, protejarea agriculturii şi zootehniei, asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor sau constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Cea mai mare mândrie a lui Cornel Sămărtinean este însă numărul foarte mare de interpelări făcute. Deputatul se și promovează intensiv, cu postări plătite, pe rețelele de socializare, pentru fiecare moment în care deschide gura în parlament. Interpelările și întrebările sale din primul an au vizat chestiuni precum spitalul de copii și Institutul de Oncologie din Timișoara, PNDL, dezvoltarea antreprenoriatului feminin, regionalizarea, infrastructura feroviară, agricultura ecologică și sistemele de irigații, șomajul, accesul la internet, fondurile europene, bursele pentru elevi, băncile de țesuturi umane, poluarea de la Continental, lemnele de foc, piața farma, românii din Catalonia, turismul montan și taberele școlare. Sămărtinean a întrebat de mai multe ori ce se întâmplă cu Gara de Nord și Centura de Sud, la fel ca și în mandatul trecut. Mai trebuie spus că, uneori, deputatul a avut și câte 6 întrebări pe zi!

Declarație de avere

Cornel Sămărtinean are patru terenuri, trei la Sânmihaiu Român și unul la Utvin, în suprafață totală de peste 43.000 metri pătrați, și câte un apartament în Timișoara și Sibiu. Nu are mașini, tablouri sau bijuterii. În conturile sale curente se găseau, la data completării declarației de avere, 188.211 lei, 1.268 euro și 2.347,58 dolari, iar în depozitele bancare erau 3.976,03 euro și 690.913 lei. Deputatul deține acțiuni, la mai multe societăți, în sumă de 50.620 lei și a acordat împrumuturi către două dintre acestea, în valoare de peste 123.620 lei. De asemenea, de la una dintre ele avea dividende neridicate de peste 155.748 lei. Cornel Sămărtinean avea și un împrumut de 250.000 de euro, scadent în 2017. În ceea ce privește veniturile, el a trecut „salariul de deputat” – 64.812 lei și dividende de 519.433 lei. Soția sa a adus în casă un salariu de 20.783 lei, de la două firme, dar și dividende de 638.023,14 lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

România are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

51 de minute ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

2 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

7 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

7 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

15 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

18 ore ago