Nu vrem demolarea Gradinii de Vara Capitol! Cinefilii din Timisoara reactioneaza

Cinefilii timișoreni resping ideea demolării Grădinii de Vară Capitol. Primarul Nicolae Robu a anunțat că acolo ar putea fi ridicat Multiplexity, Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment asumat în proiectul Capitală Europeană a Culturii. Prima reacție a fost a celor de la Ceau Cinema, iar pe rețelele de socializare alți timișoreni strâng deja semnături pentru salvarea grădinii.

„O să apară în buget un concurs de soluții pentru obiectivul Centru de Artă, Tehnologie și Experiment, după ce ne hotărâm pe ce variantă să mergem (…) Țin neapărat ca acest obiectiv să fie realizat de la firul ierbii, pentru că îmi doresc să fie principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Vreau o clădire nouă, dar avem și variante de back-up. O variantă pentru noua clădire ar fi spațiul din spatele Filarmonicii Banatul, unde actualmente este Grădina de Vară. Acest spațiu este extrem de puțin utilizat cu titlu de grădină de vară. Este o zonă ultracentrală și o locație care va fi indicată pentru concursul de soluții va fi aceasta”, a declarat, după dezbaterea publică pe buget, primarul Nicolae Robu. Ideea a stârnit revoltă printre cinefilii din Timișoara.

Cei de la „Ceau Cinema – Festival de buzunar” au reacționat public. „Dacă mărețul centru «Multiplexity 2021» se va ridica pe locul Grădinii de Vară Capitol, cum pare că dorește acum primăria, «principala moștenire pentru Timișoara la nivel de infrastructură în urma proiectului Capitală Europeană a Culturii» va fi distrugerea unuia din cele mai fermecătoare locuri în care se (mai) proiectează cinema în aer liber, în această țară. Pot să o confirme câteva mii de timișoreni și zeci de cineaști români și străini, încântați că mai există un asemenea spațiu emblematic și cu adevărat minunat în centrul orașului. Se pare că va mai exista pentru foarte puțin timp. Asta dacă cetățenii Timișoarei nu se vor împotrivi. Dacă hotărârea primăriei e luată, vom lupta cu tot ce avem să nu se întâmple. Împreună cu toți timișorenii care simt la fel. Grădina de Vară Capitol e un plămân prin care orașul respiră cultură. Nu avem nevoie acolo de alte ziduri”, au anunțat aceștia, pe Facebook. Pe rețelele de socializare au început, de altfel, să se strângă semnături ale celor care se opun demolării Grădinii de Vară. Grădina de Vară Capitol a fost preluată, în 2012, de Filarmonica Banatul, de la RADEF. Spațiul de peste 8.000 de metri pătrați, situat în centrul Timișoarei, a fost lăsat în paragină o lungă perioadă de timp. În 2014, ea a fost redeschisă, după ce au fost refăcute aleile și spațiile verzi și s-a făcut curățenie, fiind scoase de acolo nu mai puțin de zece camioane de gunoaie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

O oră ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

4 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

4 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

5 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

5 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

5 ore ago