Categories: Economic

Viitorul UE, strans legat de era digitala. De ce sa nu ia Romania exemplul Estoniei si al Finlandei?

România poate fi lider european în domeniul pieței unice digitale, iar viitorul aparține celor care vor ști să facă afaceri din vârful muntelui, de pe un laptop. Asta crede Alin Nica, primarul din Dudeștii Noi, raportor al Comitetului European al Regiunilor (CoR), care și-a prezentat concluziile de la jumătatea perioadei de evaluare la cea de-a 127-a ședință plenară a CoR.

Strategia privind piața unică digitală este o prioritate a mandatului actual al Comisiei Europene, iar raportul pe această temă, prezentat, la jumătatea perioadei de evaluare, la ședința CoR de la Bruxelles, a primit avizul membrilor. El atrage atenția asupra decalajului digital, asupra prevenirii atacurilor cibernetice și asupra protecției datelor cu caracter personal. „Este important ca regiunea noastră să primească un nou impuls. În Banat, telecomunicațiile și era digitală sunt foarte prezente, iar Timișoara este unul dintre orașele cu cea mai mare viteză de conectare la Internet. De ce să nu urmăm exemplele Estoniei și Finlandei, țări unde digitalizarea este de top? Trebuie sprijinite mai mult start-up-urile care dezvoltă aplicații digitale. Este o formă de a păstra tinerii calificați în țară. Avem posibilitatea de a dezvolta afaceri de succes, în vârf de munte, având doar un laptop”, spune Alin Nica, raportor al CoR pe tema pieței unice digitale.

Raportul primarului timișean susține eliminarea barierelor din calea activității online transfrontaliere și soluționarea problemei geo-blocării, cu scopul de a elimina discriminarea nejustificată a consumatorilor din state membre diferite. Vorbim despre interzicerea atât a blocării accesului la anumite siteuri, în funcție de domiciliul utilizatorului, cât și a redirecționării automate a internauților de la o versiune națională la alta Avizul CoR acordat raportului realizat de primarul din Dudeștii Noi pune accent pe necesitatea de a conecta toate regiunile la servicii de internet în bandă largă de mare viteză și susține crearea unei agenții europene pentru securitate cibernetică. Este în discuție, la nivelul instituțiilor europene, și o propunere legislativă privind impozitarea profiturilor din economia digitală, care include și un sistem de impozitare a veniturilor din vânzările online, care „ar asigura condiții de concurență echitabile în ceea ce privește impozitul plătit de societățile implicate în comerțul electronic la nivelul întregii UE și ar stimula comerțul, în special pentru IMM-uri”.

Delegația României la Comitetului European al Regiunilor a propus ca summitul din 2019 al CoR să aibă loc în țara noastră. Asta, și în contextul în care, anul viitor, România deține și președinția Comisiei Europene Comitetul European al Regiunilor are 350 de membri, aleși locali, din 28 de țări. Județul Timiș este reprezentat de primarul Alin Nica, din Dudeștii Noi.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

7 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

11 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

14 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

14 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

16 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

16 ore ago