Colterm se orientează spre surse alternative de încălzire și, în acest an, începe un proiect desfășurat cu fonduri de la bugetul de stat. Pe CET Freidorf vor fi montate panouri solare care vor încălzi, pe timpul verii, apa care va curge la robinetele timișorenilor racordați la centrală. O eventuală scădere de preț ar putea fi luată în considerare doar pe termen lung.
Firma Renewables Consulting SRL din Timișoara va primi 521.815 lei, adică puțin peste 111.000 euro, pentru a proiecta și pentru a monta panouri solare pe CET Freidorf. Cea mai mare parte a banilor vine de la bugetul de stat, cu o cofinanțare de la Primăria Timișoara. Firma se obligă, prin contract, să presteze servicii de proiectare, să cumpere echipamente și să pună în funcțiune o instalație care să utilizeze energia regenerabilă/solară ca alternativă la combustibilii clasici la CET Freidorf. „Pe una dintre centralele de cartier o să avem panouri solare, pentru ca în timpul verii să nu mai folosim cazanele de apă fierbinte pentru producerea apei calde menajere. Avem un studiu de fezabilitate, care spune că putem să umplem tot acoperișul centralei de panouri solare, pentru a asigura apa caldă pe durata verii. Încercăm cu o centrală de cartier, să vedem randamentul real, nu ce este pe hârtie. Dacă panourile solare își dovedesc randamentul, extindem proiectul la toate centralele de cartier. Sper că la finalul anului va fi gata proiectul”, a conchis directorul Colterm”, explică Emil Șerpe, directorul Colterm.
Dacă totul merge bine, din 2019, timișorenii care locuiesc în Freidorf și încă sunt racordați la sistemul centralizat vor avea apă caldă de la soare. Despre o scădere de preț nu se poate vorbi însă, decât, eventual, pe termen lung. „În prima fază impactul va fi foarte mic. Prețurile aprobate de ANRE nu sunt individuale pentru fiecare centrală, ci în ecuația prețului mare se face o medie ponderată. Pe termen lung, noi, Colterm, ne-am asumat criteriile europene de a avea, până în 2020, 20% din energia produsă din surse regenerabile. În momentul în care vom avea alte proiecte, va scădea și prețul de facturare. Prețul va fi reflectat în costul de producție”, mai spune Șerpe. Dacă proiectul e va dovedi unul de succes, vor fi montate panouri solare și pe alte centrale: Buziașului, Dragalina, Dunărea, UMT și Polonă.
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…