Categories: Klaus Vaterland

Cine n-a gresit defel s-arunce primul piatra! De temelie. A stadionului

Agentul civic Cristi Brâncovan a organizat zilele trecute o discuție între primarul Timișoarei și președintele CJT, Călin Dobra, pe tema infrastructurii sportive a orașului. Este probabil singurul subiect cu impact local pe care liberalul și pesedistul se puteau lua la ceartă pasional, restul fiind, vorba lui Ludovic Orban, blat politic între PNL și PSD. Masa rotundă a pornit de la următoarele date. Stadionul este într-o stare de degradare ce dă proprietarului (CJ Timiș) motive să-l închidă într-un viitor oarecum apropiat. Proprietarul stadionului își dorește demolarea pentru a elibera terenul în scopul construirii altui complex sportiv pentru care statul nu va aloca bani cel puțin până în 2020. Primarul nu vrea demolarea stadionului și îl cere pentru municipalitate, la schimb cu un teren de valoare apropiată. Cât privește sala polivalentă, variantele sunt Giroc (CJ), cu finanțarea guvernului, sau Totontalului ori zona stadionului (primăria), fără finanțare. Câteva păreri despre acțiunea lui Brâncovan.

1. Ideea aducerii la masă a celor doi decidenți nu a fost rea, însă toate părțile știau că nu există cale de înțelegere. Și-așa, este bine că aflăm măcar cum stă treaba, că nu există cale de înțelegere, fiecare politician având agenda sa și demersuri pe cont propriu. Nu va exista o negociere nici pe locația sălii polivalente, nici pentru o soluție mediană la stadion. Capisci?

2. Este evident este că președintele CJ Timiș are cărți mai bune în mână. Mai bune decât ale primarului Timișoarei, dar per ansamblu ambii joacă la cacealma. Se discută despre demolarea unui stadion, dar perspectiva ridicării altuia este aproape nulă pentru orizontul lui 2021, anul capitalei culturale europene. Primăria nu poate construi pe cont propriu ceva megalomanic, cum i-ar plăcea edilului în funcție, iar ceva mai mic, dar poate la fel de util, nu i-ar gâdila orgoliu de mare ctitor. De partea cealaltă, pesediști de frunte susțin că există discuții între CJ și un grup german, dar se așteaptă o formă mai avantajoasă a legii parteneriatului public-privat pentru ridicarea unui stadion mall pe actuala locație.

3. Din acest motiv, Călin Dobra nu va oferi în veci primăriei terenul de sub „Dan Păltinișanu”, iar primarul știe că poziția cea mai bună este zona actualei locații. Pe de altă parte, devine tot mai greu de acceptat că, odată începută construcția stadionului sau a sălii polivalente, indiferent de finanțare, cealaltă tabără nu își va mai putea continua proiectul de a ridica astfel de obiective în locația preferată. Ar fi o nebunie să avem două stadioane mari și două săli imense pe fondul unui concurs stupid între doi politicieni, cu sau fără suport de la partidele și guvernele din spatele lor. Din acest motiv, cred că primul care va pune piatra de temelie ar putea închide subiectul. Nu sunt sigur că asta se va întâmpla și dacă primarul Timișoarei pierde startul, fiind posibil ca acesta să nu observe absurdul situației ca orașul să ridice aproape în același timp două stadioane principale și două săli de aceeași talie.

4. De asemenea, nu exlud ca acest război politic și al orgoliilor celor doi demnitari să meargă până acolo astfel încât să se blocheze la votul în consilii proiectul celuilalt, chiar dacă ar exista finanțare de la guvern sau din alte surse, în dauna evidentă a consumatorului de sport. Căci este cât se poate de clar că timișoreanul de rând își dorește să aibă un stadion și o sală polivalentă, poate că ar avea și preferințe pentru o anumită locație, însă categoric nu ar agreea ratarea unei oportunități doar pentru că preferă soluția celuilalt politican.

5. Primarul în funcție amenința la un moment dat PSD și CJ Timiș că va sesiza parchetul dacă sala polivalentă se va face la Giroc. Și eu am fost de părere că Girocul nu este cea mai bună variantă, dar de aici și până la a amenința cu dosare penale pe motiv că pesediștii își fac sală lângă casele lor e cale lungă. Eu nu aș vrea să am sală polivalentă de 16.000 de locuri, traficul auto și îmbulzeală infernală la câțiva pași de casă. Devine din ce în ce mai clar că suntem martorii unei polemici ce are la bază o platformă cu care cei doi vor să abordeze viitoarele alegeri. Ceea ce nu este neapărat condamnabil într-un joc politic, cu condiția să nu se facă greșeli de nereparat pe banii românilor sau ai timișorenilor.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago