Categories: Primăria Timişoara

Pauza de doi ani continua. Fatada Operei Romane inca nu poate fi reparata

Fațada Operei nu va intra prea curând în reabilitare, deși există un executant al acestei lucrări încă de acum doi ani. Comisia Națională de Monumente trebuie să aprobe proiectul îmbunătățit, care încă nu este gata. Apoi e posibil să fie nevoie de o nouă licitație.

În februarie 2016, primarul Timișoarei anunța încheierea licitației pentru reabilitarea fațadei Palatului Culturii. Lucrarea, în valoare de puțin peste 750.000 de lei, cu termen de execuție de șase luni, a fost adjudecată de SC Alex-Dia Construct SRL. Șantierul nu a început nici în ziua de azi. Lucrarea nu avea aviz de la Ministerul Culturii, instituție care a cerut, în februarie 2017, clarificări de la primărie. Municipalitatea a trimis abia după 5 luni documentele solicitate, iar în toamna trecută a primit un prim răspuns. „Am primit în sfârșit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul Culturii. Intervenția va urmări conservarea materialului și nu înlocuirea lui, se va prezenta soluția de curățare, evitându-se curățarea excesivă, iar apoi se va reveni la avizare cu fazele PT și DE. De fapt, ce avem noi acum este PT și DE, dar se dorea să se spună că se va reveni cu update-ul pentru avizarea finală, pentru că trebuie niște intervenții. Sunt prezentate soluțiile de intervenții și după ce proiectantul va face ajustările de rigoare se va merge încă o dată la avizare. Abia după aceea putem începe lucrările”, spunea, la finele lunii august 2017, primarul Timișoarei.

La vremea respectivă, edilul spunea că șantierul ar putea începe în primăvara anului viitor și că, de principiu, licitația rămâne valabilă. „Plăcile care sunt bune vor fi păstrate, altele vor fi recondiționate, altele vor fi schimbate. Se impune să se analizeze fiecare placă în parte și ce e bun să se păstreze (…) În primăvară, de îndată ce vremea va permite, se va începe”, susținea primarul. Și totuși, încurcăturile nu sunt rezolvate nici acum. „Suntem într-o corespondență cu Comisia de Monumente de la Ministerul Culturii, dar nu este nimic rezolvat. Chiar luni (12 martie – n.r.) am cerut să avem o discuție cu arhitecta, pentru ce mai trebuie să predea dânsa, pentru că stăm pe loc (…) Se tot cere de la proiectant să se mai dea câte ceva, el spune că are tot ce trebuie. Comisia de Monumente ar trebui apoi să aprobe documentația finală, mult diferită de cea inițială”, a declarat marți, 13 martie, edilul.

Nu se știe nici dacă e nevoie de reluarea licitației, pentru că asta vor decide specialiștii din primărie. „Apoi urmează o evaluare, de către aparatul de specialitate, prin prisma legilor achizițiilor publice. Se vede ce cantități din ce era prevăzut inițial și de lucrări și de materiale dispar, ce cantități de lucrări și de materiale din ce era prevăzut inițial se suplimentează și se trage linia, făcând suma algebrică. Dacă diferențele de pret se încadrează în ceea ce permite legea achizițiilor publice, poate să fie mai ieftin sau mai scump, dar mai scump cu cel mult 10%, se poate merge mai departe cu licitația care a fost organizata. Dacă nu e așa, se va face o noua licitație”, a mai spus primarul Timisoarei. Când ar putea începe lucrările? În acest moment, nimeni nu poate răspunde la această întrebare. Totuși, susține edilul, ideal ar fi ca înlocuirea pavajului din Piața Victoriei și reabilitarea fațadei Operei să se desfășoare simultan. Luni, 12 martie, a fost semnat contractul cu firma care va pregăti proiectul pentru refacerea pavajului.

Construcția Palatului Culturii a început în 1871, după planurile arhitecților vienezi Helmer și Fellner, și a fost finalizată în 1875. Clădirea a fost devastată de două incendii. Primul, în 1880, reconstrucția durând până în 1882 și păstrând forma originală a clădirii, în stil renaissance. După al doilea incendiu, în 1920, au rămas intacte doar aripile laterale. Reconstrucția a fost făcută după planurile arhitectului Duiliu Marcu, în stil neobizantin. Clădirea Operei Române este acum iluminată artistic cu un sistem de 400 de spoturi, într-un aranjament care a costat 100.000 de euro, bani proveniți de la o firmă privată.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

7 minute ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

39 de minute ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

O oră ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

3 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

5 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

5 ore ago