Timișoara ar putea avea, în sfârșit, în această primăvară, prima zonă liberă de cabluri! Este vorba de centrul istoric, unde operatorii vor duce în subteran toate „firele”, sub supravegherea atentă a primăriei. Nu mai trebuie decât să fie dat ordinul de… tăiere!
La Timișoara există, încă din 2009, o hotărâre de consiliu local care prevede că „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012”. Cum au fost respectate aceste prevederi, la nouă ani de la adoptarea acelei HCL, se poate vedea în fiecare zi în orice cartier. Și totuși… Măcar în zona centrului istoric, cablurile care atârnă ostentativ pe clădiri sau deasupra străzilor, ca un adevărat păienjeniș, ar trebui îngropate, și încă foarte repede. Asta, mai ales pentru că există toată documentația necesară unei astfel de operațiuni, iar „canalele” subterane pentru firele de televiziune, telefonie sau internet sunt realizate încă de la reabilitarea zonei Cetate. A fost complicat, pentru că ANCOM a solicitat o mulțime de documente, pentru a aviza operațiunea, iar apoi a survenit reorganizarea instituției conduse, de la finele anului trecut, de Sorin Grindeanu. De toate s-a ocupat viceprimarul Farkas Imre. „În decembrie 2017 am primit de la ANCOM un răspuns, un aviz pozitiv, care spunea că totul este în regulă. S-a discutat cu operatorii, am așteptat vremea bună. Fiind fibră optică, sub 5 grade Celsius nu s-a putut lucra, se rupea altfel. Cu operatorii ne-am înțeles încă de anul trecut. Sunt nouă furnizori care vor intra în subteran, avem 12 ducturi, canale, sunt ca și un fagure de miere. Singura noastră rugăminte a fost ca ei să se înțeleagă cine cu cine se «combină», în același canal, dar este loc suficient. Fiecare firmă are proiect pentru cablurile ei, dar dacă intră două firme într-un canal, înseamnă că trebuie să lucreze împreună. Fiecare operator știe unde are abonați”, spune viceprimarul.
Dacă locuiți în centrul istoric nu trebuie să fiți îngrijorat că rămâneți fără internet sau programe la televizor. „Singura noastră rugăminte a fost ca beneficiarul să nu sufere și abia când au confirmarea că funcționează (noile cabluri din subteran – n.r.) să se apuce să le taie pe celalalte. Le dăm două săptămâni la dispoziție să le ia de pe clădiri sau să le taie pe cele aeriene. Mai întâi se instalează fibra și se face conectarea, apoi au două săptămâni la dispoziție. Dacă nu le taie pe cele vechi, facem noi ordine”, a mai explicat Farkas Imre. Furnizorii de astfel de servicii vor beneficia de gratuitate timp de patru ani pentru că folosesc domeniul public. Apoi, vor plăti o taxă care va fi stabilită de ANCOM. În câteva săptămâni, teoretic, cablurile ar trebui să dispară din Cetate, mai exact din zona inclusă în proiectul de reabilitare cu fonduri europene, care cuprinde patru piețe și zece străzi. Apoi, operațiunea ar trebui extinsă în tot orașul. De acum, de la Farkas Imre, care s-a ocupat de rezolvarea problemelor legate de documentație, partea practică se mută la Direcția Edilitară. Practic, de îndată ce directorul acesteia, Culiță Chiș, decide că pot începe lucrările, cablurile din Cetate ar trebui să dispară.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…