Categories: Sport

Horia Colibasanu a ajuns in tabara de baza pe Everest

Horia Colibășanu a ajuns în tabăra de bază Everest-Lhotse, prima oprire în drumul său spre Everest. El vrea să deschidă o nouă rută spre „Acoperișul lumii”, dar expediția ar putea fi un pic întârziată din cauza unui ghețar buclucaș.

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a plecat în munții Himalaya, pentru o nouă ascensiune pe Everest, de această dată pentru a deschide o rută nouă spre „Acoperișul lumii”. Expediția a început pe 3 aprilie, o dată cu trekkingul pe Valea Khumbu, în Nepal, şi se va încheia la sfârşitul lunii mai, dacă totul merge bine. Lucrurile ar putea fi însă decalate, spune Horia, care a ajuns în tabăra de bază Everest-Lhotse, aflată la 5.400 metri altitudine, locul în care va sta aproximativ o săptămână pentru aclimatizare. „Echipa a ajuns în tabăra de bază. Suntem într-o expediţie internaţională de 60 de membri. Mulţumiri sponsorilor pentru că avem cele mai bune condiţii în tabăra de bază. Avem cort brutărie şi un cort-pub”, a spus Colibăşanu. Calendarul expediției ar putea fi ușor întârziat, din cauza unor probleme în zona gheţarului situat la aproximativ 6.000 de metri altitudine. „Echipele de Icefall (sherpa care echipează cu corzi şi scări Khumbu Icefall) au avut un accident, un sherpa a fost rănit. Nu au reuşit să ajungă decât în tabăra 1. Se pare că gheţarul între tabăra 1 şi tabăra 2 este foarte crevasat. Suntem în grafic deocamdată, dar dacă peste o săptămână nu ajungem în tabăra 2 vom fi în întârziere”, a explicat Horia. Partenerul său de expediție este, din nou, slovacul Peter Hámor, care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Horia şi Peter au experienţă de echipă de 8 ani. Este cea de-a 20 expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15-a în Himalaya. Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă.Expediția poate fi urmărită pe www.horiacolibasanu.com, pe pagina de Facebook Horia Colibășanu şi pe pagina de Twitter a sportivului.

Horia Colibășanu este considerat cel mai performant alpinist din istoria României, având în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume. Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m). Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia. Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

2 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

4 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

6 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

9 ore ago

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

10 ore ago