Arată cam ca-n „Marile speranțe” și parcă te aștepți să apară de undeva, ca un spectru, Miss Havisham, și are încă vechiul ecran și scaunele plușate, acoperite de un strat gros de praf. Este vechiul Cinematograf Studio, reintrat, în sfârșit, în proprietatea Primăriei Timișoara și vizitat, miercuri, de cei de la Marele Ecran și Institutul Francez.
„O veste pe care o așteptăm de ani de zile: cinema Studio a reintrat în patrimoniul orașului. La capătul unei încâlcite povești judiciare, Primăria Timișoara s-a intabulat zilele trecute în calitate de proprietar asupra spațiului. Așa am primit acces și noi (împreună cu regizorul Florin Iepan și prietenii de la Institutul Francez) , pentru a vedea în ce stadiu se află clădirea construită în 1930, unde inițial a fost cinema Thalia, apoi Scala, după 1948 – Timpuri Noi și, în fine, Studio. Sala este în paragină, ceea ce era cumva de așteptat după 7 ani de pauză. Evident, urmează o recondiționare a clădirii cu valoare istorică (și sentimentală, pentru cinefili). Sperăm să redevină cât mai curând cinematograf, așa cum ne-au asigurat edilii. Și să prindă și Studio timpurile noi”, au notat, pe Facebook, cei de la Marele Ecran. Din fotografii se vede că sala arată ca și cum spectatorii ar fi fugit repede-repede, după ce s-a anunțat o catastrofă, iar apoi cineva ar fi pus lacătul pe ușă, timp de mai mulți ani. Totul este acoperit de un strat gros de praf, dar vechiul ecran există încă.
Povestea Cinematografului Studio e, într-adevăr, încâlcită și incredibilă. În 2014, fostul viceprimar Traian Stoia anunța că imobilul era în proprietatea Nadei Rusimovici, care locuia pe strada Polonă și ar fi împrumutat RADEF cu echivalentul a 200.000 de euro. După ce s-a ajuns în instanță, regia a dat cinematograful Studio acestei femei, plus o diferență de 13.000 lei plătită în cash. Rusimovici se intabulase ca proprietar încă din 2012. În 2014, Primăria Timișoara a decis să încerce să recupereze clădirea, iar în aprilie 2016 Curtea de Apel Timișoara a dat dreptate municipalității.
„Constată nulitatea absolută a contractului de dare în plată autentificat sub nr. 3945/14.12.2012 de BNP Maria Magdalena Ţerovan privind imobilul situat în Timişoara, str. Lenau, nr. 2, înscris în CF nr. 411239 (CF vechi 147437) Timişoara, nr. top 204, reprezentând Cinematograf Studio (fost Thalia). Dispune restabilirea situaţiei anterioară de Carte funciară, prin reînscrierea dreptului de proprietate al Statului Român (…) Obligă pârâţii intimaţi Statul Român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, prin Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «Româniafilm» şi Rusimovici Nada să plătească reclamanţilor suma de 13125,1 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă”, se preciza în sentința Curții de Apel. Municipalitatea s-a intabulat, după doi ani, pe această proprietate. De altfel, acum două săptămâni, PMT a preluat și celelalte 7 foste cinematografe pe care le-a câștigat în instanță într-un alt proces cu RADEF. Cinema Studio a funcționat, până săptămâna trecută, drept depozit ilegal pentru două firme din Piața Victoriei, iar primarul Nicolae Robu a aflat asta când a văzut pe cineva cărând o ladă cu alimente scoasă de acolo. În consecință, a ceut să fie schimbată yala. Ce va face primăria cu fostele cinematografe încă nu s-a stabilit. Unul, nu se știe care, va deveni cinematecă, iar banii pentru amenajarea acesteia vor veni, parțial, prin Institutul Francez. (sursa foto: www.facebook.com/MareleEcran)
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…