La șase luni de când două grinzi s-au prăbușit pe șantierul abia deschis în Piața Badea Cârțan, nu se știe ce se va întâmpla acolo. Constructorul și proiectantul s-au acuzat reciproc, primăria i-a dat în judecată pe amândoi și… situația a rămas în aer.
Piața Badea Cârțan a fost închisă la începutul lunii septembrie 2017, pentru lucrări de modernizare. Acestea au fost atribuite către SC Building Technology SRL, la o valoare de 1.05 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică 80% din valoarea estimată inițial. Lucrările, bazate pe un proiect semnat Andreescu & Gaivoronschi, ar fi trebuit să dureze 84 de zile. La finele lunii octombrie însă, după ce două grinzi din structura nou realizată s-au prăbușit, Piețe SA a decis să suspende lucrările. În luna februarie, Piața Badea Cârțan a fost redeschisă, deși nu în totalitate, în vechea formă, iar acuzele au început să curgă de-a parte și de alta, după ce primarul Nicolae Robu a declarat că au greșit atât proiectantul, cât și constructorul.
Reprezentanții constructorului au susținut că au trimis către primărie peste 40 de adrese în care au semnalat mai multe greșeli și vicii de proiectare, care au fost însă ignorate „Societatea noastră a fost amenințată și instigată să respecte un proiect viciat în vederea executiei lucrărilor pentru construirea Pieței Badea Cârțan și implicit să încalce legea (…) Respectarea acestui proiect ar fi dus inevitabil la respingerea recepției lucrărilor de către inspectorii ISU Banat (…) Dacă am fi continuat lucrările, în conformitate cu proiectul tehnic, Piața Badea Cârțan ar fi reprezentat un real pericol”, spunea Gheorghe Telu Verbuncu, administratorul SC Building Technology SRL. A urmat replica proiectantului și a specialistului în rezistență. „Documentația «Modernizare Piața Badea Cârțan, constând în construcția de chioșcuri și hală» a fost elaborată în concordanță cu tema de proiectare emisă de SC Piețe SA, cu soluțiile prevăzute în expertiza tehnică 27/2015, a fost verificată de verificatori de proiect atestați (…) La punerea în operă, executantul nu a respectat întocmai conținutul proiectului și alcătuirea elementelor constructive și a folosit materiale neagrementate și necertificate calitativ pentru această construcție”, transmiteau Ioan Andreescu și Marius Moșoarcă.
Acum, la aproape două luni de la acel moment, precupeții au revenit la vechile tarabe, iar autoritățile nu pot spune dacă și când ar putea fi reluate lucrările de modernizare. „Nu s-a ajuns la nicio concluzie. La un moment dat, am discutat cu proiectanții, inclusiv cu structuristul, și îmi spuneau că, după părerea lor, s-ar putea ajunge la o înțelegere cu constructorul și să continue lucrările. Ei garantează că, dacă se respectă soluțiile date de ei, cu modificări, va fi totul în securitate. E problema lor să se înțeleagă (…) Dacă ei își asumă răspunderea au făcut teste de laborator, calcule, super-calcule, așa spun proiectanții, că au prevăzut ceva și metalic, pe lângă structurile de lemn, că trebuie șuruburile să fie șuruburi, conform prevederilor lor șamd și că ei încearcă să discute cu constructorii. Procesul se poate stinge, dacă se ajunge la o înțelegere între cei doi”, a declarat, pentru deBanat,ro, primarul Nicolae Robu. Municipalitatea a deschis acțiuni în instanță și împotriva constructorului, și împotriva proiectantului.
Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…
Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…
Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…
În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…