Categories: Social

Daisy, un ghid mai altfel. O fată de 17 ani, nevăzătoare, are cel mai bun prieten din lume

Daisy nu este orice câine. Este un câine ghid care ajută nevăzătorii să… vadă. De șase luni, este cetățean al Timișoarei cu acte în regulă și o ajută pe Daria, prietena ei de 17 ani, să ajungă unde dorește și o scoate din încurcături.

Câinii ghid sunt aproape tot timpul „în serviciu”. Sunt acolo cînd prietenii lor nevăzători vor să meargă undeva și au obstacole de trecut. Daisy i-a fost dăruită Dariei, o adolescentă de 17 ani din Timișoara, de reprezentanții Asociației Angel Dog, pentru a-i lumina viața și drumurile. Și a reușit. De șase luni, de când o are pe Daisy, Daria iese mai mult, are curajul să meargă în locuri care până nu demult îi erau inaccesibile chiar și cu bastonul alb. Este singurul câine ghid din Timișoara aflat în compania unui nevăzător. Geo, un patruped dresat în Italia care îi conducea pașii unui profesor din urbea de pe Bega, s-a stins recent din cauza unei boli. Acum, Daisy o însoțește pe Daria… chiar dacă uneori sunt mai greu acceptate, în autobuz, unde șoferul se uită ciudat când o vede că urcă cu câinele sau călătorii aruncă ocheade răutăcioase. Chiar dacă Daria nu vede, simte, dar speră că lumea se va obișnui și se va schimba. Poate se obișnuiesc și taximetriștii, care fac nazuri atunci când văd că vrea să urce cu câinele în mașină.

„Anul trecut am făcut un curs de inițiere în București și apoi am decis că e momentul să încep. Până la urmă am o vârstă, să pot să fiu mai mult independentă, să nu mai depind de alții, să nu merg la o întâlnire și să o sun pe mama să vină după mine. Așa stau cât vreau, mă descurc datorită lui Daisy. Ne-am atașat foarte mult una de cealaltă, suntem împreună de șase luni, de trei luni am început să umblăm prin Timișoara și să ne lovim de obstacole. Asta nu înseamnă că dacă nu poți să urci într-un taxi, nu ești lăsat să urci în autobuz, te dau afară din restaurant, nu mai ai câine. Eu am fost obișnuită de mică să merg cu ai mei peste tot. Daisy m-a scos din multe încurcături atunci când nu mai știam pe unde să o iau și ce să fac. M-am rătăcit în Voiteg, i-am spus lui Daisy să mă ducă la casă și am ajuns acasă”, spune Dariana Domșa, tânără de 17 ani din Timișoara.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

2 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

2 ore ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

9 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

12 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

12 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

15 ore ago