Categories: Sănătate

Spitalul Militar din Timișoara va avea ce n-are alt spital din țară. Ministrul Apărării promite investiții

Spitalul Militar din Timișoara, instituție medicală cu o vechime de peste 250 de ani, va deveni spital regional. Cu bani de la Ministerul Apărării Naționale. Ministrul Mihai Fifor promite investiții majore, chiar dacă nu se știe exact când și nici de câți bani este nevoie.

Ministerul Apărării Național se pregătește de investiții la Timișoara. Ba mai mult, face și angajări. Ministrul Mihai Fifor spune că Spitalul Militar urmează să se transforme într-o unitate de elită, chiar dacă nu poate avansa nici sume, nici termene. „Ministerul Apărării Naționale nu va da vreo unitate medicală către altă entitate. Investim la Timișoara și investim mult în Spitalul Militar Timișoara. Am solicitat colegilor mei să-mi prezinte nevoile ce țin de dotări și de încadrare. Lucrul acesta s-a și întâmplat, nu am reușit să mă uit peste date. Am aprobat în ședința de guvern memorandumul cu 6.400 de posturi pe care Ministerul Apărării Naționale le va ocupa anul acesta, din care 400 sunt numai de medici. Prin urmare, am solicitat Spitalului Militar din Timișoara să facă o analiză extrem de riguroasă și să ne comunice tot ce au nevoie astfel încât spitalul să fie 24 din 24 funcțional, cu linie de gardă 24 din 24, cu posibilitate de funcționare în blocul operator 24 din 24, adică un spital militar regional, așa cum trebuie să fie Spitalul Militar din Timișoara. Acesta este parcursul, nu doar că investim în infrastructură, adică în reabilitarea clădirii, dar angajăm și dăm drumul la treabă în condițiile cele mai bune cu putință”, a declarat Fifor.

Oficialul nu știe când s-a făcut ultima investiție în Spitalul Militar din Timișoara, dar spune că lucrările ar putea începe în 2018. „Anul acesta putem să încadrăm deja. Nu știu când s-a făcut ultima investiție, dar știu ce vrem să facem noi. În momentul de față se face expertizare, ca să știm exact ce este nevoie, mă refer la partea de infrastructură, și se face proiectarea pentru reabilitare, asta însemnând consolidare, dacă este nevoie, și modernizare a clădirii. Este o clădire care are nevoie de o intervenție foarte serioasă, nu doar de vopsitul fațadei. Ne aliniem și noi eforturilor municipalității de pregătire pentru Capitală Culturală Europeană. Schimbăm anul acesta învelitoarea, intervenim ca să nu mai fie infiltrații de apă și aștept să văd ce solicitări sunt pe partea de echipament medical”, a mai declarat Mihai Fifor. Ministrul Apărării a vizitat Spitalul Militar Timișoara în urmă cu câteva săptămâni, când președintele CJ Timiș, Călin Dobra, anunța că se caută soluții pentru ca Județul să se poată implica și el.

Aștept de la colegii mei medici să îmi spună ce le trebuie ca la Timișoara să existe acel ceva pe care nu îl are niciun alt spital din această țară, astfel încât un om să spună «mă duc la Timișoara la Spitalul Militar, nu la Spitalul Județean». O să vedeți că lucrurile acestea se întâmplă.
Mihai Fifor, ministrul Apărării

Funcțional cu decenii bune înainte de Spitalul Universal din Viena, Spitalul Militar din Timișoara, construită în cea de-a doua jumătate a secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai vechi instituții medicale din România. Clădirea de mari dimensiuni ocupă un întreg cvartal între străzile Brediceanu, Gheorghe Dima, Gheorghe Lazăr și Mărășești și are trei curți interioare. Inițial avea numai parter, dar în 1815, comandamentul general al Banatului a înaintat Consiliului Aulic de Război planul și devizul pentru construirea etajului la spitalul de garnizoană din Timișoara. Pe 4 februarie 1816, Consiliul Aulic de Război, având aprobarea împăratului, dă instrucțiuni asupra condițiilor de construcție. Clădirea care a fost renovată spre sfârșitul secolului al XVIII-lea nu a fost niciodată altceva decât spital. În anul 2013, Nicolae Robu anunța că a descoperit că imobilul aparține PMT și se gândea să ceară retroactiv chirie Ministerului Apărării Naționale. Se întâmpla în plin scandal legat de Clinica de Dermatologie de pe strada Mărășești, când municipalitatea căuta un sediu în care s-o mute, iar Spitalul Militar era foarte aproape. Focul de paie s-a stins la fel de repede cum a apărut, după ce Robu a realizat că MAPN este, și a fost dintotdeauna, proprietarul clădirii.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

19 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

19 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

19 ore ago