Primăria Timişoara

Vrei sa faci burgeri si frigarui in Parcul Rozelor? Depui o cerere la Primaria Timisoara si s-ar putea sa fie gratis

Amnezie si secretomanie, dar si multa lejeritate. De asta am dat cand am incercat sa aflam, de la Primaria Timisoara, ce trebuie sa facem daca vrem sa organizam un festival cu mancare si bautura in cel mai frumos parc al orasului. In ultimul an e la moda sa faci astfel de evenimente in Parcul Rozelor, spre nemultumirea unora dintre locuitorii urbei de pe Bega.

Festival de mancare “de strada”, aflat la a doua editie, desi unii nu-si amintesc, sau festival de bere buna, cu prima editie recent incheiata si a doua in pregatire peste mai putin de doua luni. Sunt doua evenimente organizate, in ultimele saptamani, in cel mai cunoscut parc al Timisoarei. Parcul Rozelor era, pana acum, scena pentru evenimente traditionale, precum Festivalul Inimilor, Ruga Timisoarei sau Festivalul de Opera si Opereta, sau pentru diverse concerte ocazionale. In ultimul an insa, el s-a deschis si pentru diverse festivaluri culinare, transformandu-se, ad-hoc, in sala de mese in aer liber. A spart gheata, in toamna anului trecut, un festival la care vedetele au fost burgerii, cartofii prajiti si diverse alte specialitati pe care le mananci din mers, in timp ce te plimbi pe strada. Au ramas atunci in urma munti de gunoaie, pete de ulei pe pavaj si scaune aruncate care pe unde. S-a remediat foarte repede, dar nemultumirea unora dintre timisoreni a ramas. Primavara lui 2018 a adus o a doua editie a aceluiasi eveniment si, la foarte scurt timp dupa, un festival al micilor producatori independenti de bere si cidru, unde vizitatorii au putut gust diverse licori, care de care mai interesante.

Alti timisoreni continua insa se sa intrebe de ce trebuie ca astfel de manifestari sa aiba loc – si sa blocheze timp de cateva zile – unul dintre cele mai cunoscute locuri de promenada ale orasului. Asta, si in conditiile in care, de exemplu, primarul Nicolae Robu spune, de fiecare data cand are ocazia, cat de incantat este de noua piata de evenimente a Timisoarei, si anume Piata Libertatii. Am vrut sa aflam de la institutia de pe CD Loga 1 ce trebuie sa facem daca vrem sa organizam un festival cu mancare si bautura in Parcul Rozelor si cat ne-ar costa aceasta “aventura”. “Biroul Autorizare Activitati Comerciale nu a fost implicat in organizarea acestor evenimente, astfel incat nu putem transmite informatii cu privire la procedura organizarii evenimentelor de acest gen”, ni s-a transmis dintr-o parte. “Pentru a obtine aprobare pentru desfasurarea unui eveniment, persoana fizica sau juridical trebuie sa depuna o solicitare la registratura sau online, mai apoi evenimentul este supus dezbaterii comisiei de ordine publica, urmand sa fie avizat sau nu”, ni s-a comunicat de la biroul administratorului public, in subordinea caruia se afla Comisia de ordine publica.

O oarecare lumina, dar si aceea chioara, vine din partea Casei de Cultura. Si iata ce aflam de acolo: “In cazul manifestarii Street Food Festival, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara nu a primit nicio suma de bani in contul acestui eveniment. Suma incasata in cazul Craft Beer Festival, festival destinat producatorilor de bere artizanala, este conform contractului incheiat. Mentionam ca in perioada 2014-2018 nu am avut evenimente organizate de terti in Parcul Rozelor”. Sa incercam o traducere. Festivalul de mancare “stradala”, unde preturile au fost bine piperate, a adus in bugetul orasului exact… 0 (zero) lei! In cazul celuilalt festival, suma este, se pare, un mare secret. Cat despre evenimentele “organizate de terti”, ii reamintim domnului Pavel Dehelean, directorul Casei de Cultura, ca nu mai departe de luna octombrie 2017 a avut loc prima editie a Street Food Festival. Dar nu-i nimic, la cate are domnul Dehelean pe cap, acum, inainte de pensie, mai uita omul…

Ati inteles? Vreti sa faceti un festival culinaro-bahic in cel mai frumos parc al Timisoarei? E simplu: faceti o cerere catre Comisia de ordine publica si, daca aveti noroc, nici nu platiti. Pentru cei care nu stiu, Parcul Rozelor a fost inaugurat in 1891, cu ocazia unei expozitii industrial. Aranjamentele au fost facute de florarul imperial Wilhelm Mühle, care a avut la dispozitie in jur de 300 de specii de trandafiri. Parcul a fost complet distrus in timpul celui de-al doilea razboi Mondial, dar a fost refacut ulterior. In 2011-2012, Parcul Rozelor a fost reabilitat cu fonduri europene, prin POR. Au fost reamenajaţi peste 11.000 de metri pătraţi de spaţii verzi, fiind plantati 9.000 de trandafiri şi aproape 500 de arbori. Proiectul a costat in jur de 5 milioane de lei. Sunt in pregatire, in vara, un nou festival de bere si, in toamna, inca unul de street food.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Menajeria infracţională de AUR. După un bătăuş de copii la Buziaş, un ales local violator la Giarmata

Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…

9 minute ago

AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați

În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…

12 minute ago

Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți

În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…

37 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 22 noiembrie 2024

Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…

39 de minute ago

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

14 ore ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

15 ore ago