ACS Poli să fie obligat să restituie către bugetul local peste 15 milioane de lei, finanțare ilegală din perioada 2012-2015. Este ceea ce a solicitat Primăria Timișoara în acțiunea depusă la Tribunalul Timiș, la începutul lunii iulie. Nicolae Robu a declarat însă că instanța este cea care va stabili prejudiciul care trebuie recuperat.
Un control al Camerei de Conturi Timiş a stabilit, în 2015, că finanţarea de către Consiliul Local Timişoara a echipelor de fotbal, rugby, baschet și handbal, respectiv cea pentru Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) sunt ilegale. PMT a contestat raportul și, după mai multe luni, a primit un răspuns de la Curtea de Conturi. Conform acesteia, finanțarea pentru ATCCE poate continua. Lucrurile n-au stat la fel în cazul sportului. Cei de la Curtea de Conturi au considerat că „finanțarea în forma practicată până acum de PMT este, din perspectiva nivelului național al Curții de Conturi, ilegală; deci ea va rămâne stopată până la pronunțarea definitivă a instanțelor de judecată”. Suma care trebuia recuperată: peste 35 de milioane de lei. PMT a contestat în instanță raportul Camerei de Conturi Timiș, dar n-a avut câștig de cauză, așa că trebuie să se conformeze.
La începutul lunii iulie 2018, Primăria Timișoara a deschis procese împotriva lui ACS Poli, a Asociației Timișoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timișoara, a Asociației Sportive Clubul de Handbal Politehnica Timișoara și a Asociației Baschet Club Timișoara. Primarul Nicolae Robu declara că nu există un prejudiciu stabilit. „Avem doar prejudicii estimate. Curtea de Conturi stabilește prejudicii estimate. Acestea uneori sunt validate ca atare în instanță de către experți contabili, financiar, judiciar, alteori nu (…) Nu putem să creăm o obligație fiscală concretă pentru aceste structuri, nu știm la ce valoare să facem lucrul acesta. Am cerut în instanță să se facă expertiza judiciară (…) Am cerut recuperarea prejudiciului la nivelul la care credem, dar instanța va spune dacă agreează acest nivel sau dacă vrea un altul”, spunea acesta.
Și totuși… Ce vrea PMT de la ACS Poli? „Dosarul are ca obiect demersul litigios promovat de reclamanta Municipiul Timișoara, prin primar, Primarul Municipiului Timișoara și Consiliul Local al Municipiului Timișoara, în contradictoriu cu Asociația Club Sportiv ACS Poli Timișoara, prin care se solicita obligarea acesteia la plata sumei de 15.915.772,10 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a finanțării ilegale, constatat prin Decizia 40/2015 a Curții de Conturi a României”, spune, cât se poate de oficial, Serviciul Juridic al instituției de pe CD Loga 1. Altfel spus, PMT vrea ca instanța să oblige ACS Poli să restituie aproape 3,5 milioane de euro, din cele 7,5 milioane de euro, cât este prejudiciul total constatat de Curtea de Conturi. Ce expertiză va solicita instanța și cât va fi, în final, suma imputată clubului alb-violet vom vedea. E cert însă că ACS Poli nu dispune de resurse financiare de acest nivel. La finele săptămânii trecute, clubului i s-a interzis și accesul la vestiarele și spațiile administrative de la stadionul „Dan Păltinișanu” și era cât pe ce să rămână fără antrenor. Procesul intentat de PMT a fost mutat la Secția I Civilă a Tribunalului Timiș și încă nu a primit termen.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…