Primăria Timişoara

Parcul Alpinet, cu grădină japoneză și lacuri, așteaptă inaugurarea / FOTO

Parcul Alpinet e gata, după aproape 10 luni de șantier. Lucrările sunt aproape finalizate, dar gardul care împrejmuiește amplasamentul nu a fost încă îndepărtat. Sunt lacuri, cascadă și grădină japoneză cu pagodă, amenajarea costând peste 270.000 de euro.

Licitația pentru reabilitarea Parcului Alpinet a fost câștigată, în iulie 2017, de SC Lovrintim SRL, care și-a adjudecat lucrarea la un preț de 1,3 milioane de lei, cu tot cu TVA. Proiectul prevedea plantarea mai multor arbori, arbuşti şi plante perene, redesenarea unor alei, dar și montarea câtorva zeci de bănci şi coşuri de gunoi. Ultima reamenajare a Parcului Alpinet datează din 2003, când au fost tăiați plopii piramidali de pe faleză, fiind plantate în loc magnolii. Reabilitarea era programată să dureze șase luni, dar a durat aproape un an. Șantierul a început în 11 septembrie 2017, pentru că primarul Nicolae Robu nu a vrut ca lucrările să afecteze Bega Bulevard. Pe 18 septembrie, a doua zi după furtuna care a devastat Timișoara, ele au fost sistate cauza căderilor de arbori. A fost dat un nou ordin de începere a lucrărilor pe 9 octombrie și s-a muncit efectiv în parc până pe 18 decembrie. Lucrările au fost reluate în luna aprilie, iar acum totul este aproape gata. Muncitorii fac ultimele retușuri și se așteaptă din zi în zi scoaterea gardului. Se va întâmpla probabil în prezența primarului Nicolae Robu, care declara, zilele trecute, că n-a putut face încă inaugurarea parcului, din cauza vremii nefavorabile.

La o plimbare scurtă pot fi remarcate covorul de iarbă, aranjamentele florale multicolore, micile lacuri, cascada și grădina japoneză cu podeț și mini-pagodă. Parcul Alpinet, situat pe malul stâng al canalului Bega, se numea inițial Arboretum și a fost creat în 1934 de Mihai Demetrovici. În timp, el a suferit unele modificări. „Stilul de ansamblu al parcului este cel peisager. Elementele care fac excepţie de la acest stil sunt: aleea-faleză de pe malul Begăi, cu regularitatea anumitor porţiuni ale arborilor plantaţi. Trama de alei, prelucrarea denivelărilor cu trepte şi ziduri de sprijin, varietatea vegetaţiei, micile colţişoare romantice, terasele de belvedere se încadrează în stilul liber, peisager. Pe ansamblu, se apreciază că structurarea parcului a fost gândită într-o viziune peisageră, ea aparţinând arhitectului Iojica şi a fost realizată cu ocazia expoziţiei floricole din anul 1967”, se precizează pe pagina Direcției de Mediu a PMT.

UPDATE: UPDATE:

Parcul Alpinet va fi redeschis cel mai probabil marți, 17 iulie. S-a stat până acum pentru că primarul Nicolae Robu a vrut ca toată zona să fie dichisită. „N-am făcut încă inaugurarea pentru că am vrut ca tot ansamblul să arate cât mai bine. Am remarcat că pe Splaiul Tudor Vladimirescu, spațiul verde de lângă clădiri nu arată foarte bine. Am cerut Horticultura să facă aceleași aranjamente de plante cu frunze colorate ca pe partea cu Flora. Luni se vor finaliza lucrările și marți o să ieșim pe teren pentru inaugurare. Nu este gata totul, mai se fac ajustări și la sistemul de irigație. Când facem inaugurarea, dorim să fie totul făcut foarte bine”, a explicat primarul Nicolae Robu. Festivalul Bega Bulevard, manifestare de tradiție pentru acea zonă, se va ține și în acest an tot acolo. Totuși, promite edilul, pe spațiul verde nu vor mai apărea grătare și mese.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

58 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago