Primăria Timişoara

Piața Altfel: nemți în Iosefin, cu șuncă și țuică. Fără boschetari, dar cu jocuri populare / FOTO+VIDEO

Când ați fost ultima dată în Piața Iosefin și ați fost întâmpinat de tinere în costume populare și taragotiști? Așa a început, miercuri, proiectul „Piața Altfel”, prin care se dorește promovarea piețelor și produselor tradiționale românești. E altfel, pentru că a fost cu turiști din Germania și… fără bișnițari.

În jur de 30 de turiști veniți tocmai de la Köln s-au delectat, miercuri, pe terasa de la ultimul etaj al Pieței Iosefin, cu roșii, ardei, șuncă, slănină, cârnați și bere Ciucaș. Asta, după ce apetitul le-a fost deschis de un ștamplu de țuică. Oamenii, majoritatea pensionari, au fost întâmpinați de câțiva dansatori gătiți în straie populare, însoțiți de instrumentiștii aferenți, dar și de Ionuț Nasleu, consilier personal al primarului Nicolae Robu și președinte al Consiliului de Administrație de la SC Piețe SA. „Acțiunea se înscrie într-un proiect mai mare numit «Piața Altfel». Dorim să promovăm piețele noastre și producătorii noștri, producătorii autohtoni, precum și produsele tradiționale pe care le comercializează în piață. Am primit această idee de la o doamnă care reprezintă o mare agenție de turism din Germania, care ne-a spus că turiștii nemți nu sunt interesați doar de obiective turistice, ci vor să vadă și piețele, vor să vadă și oamenii simpli și producătorii noștri. Am convenit că dacă acest proiect pilot va fi de succes, vom avansa și vom merge în absolut toate piețele unde doresc dânșii, turiștii mă refer. Astăzi au parte de un meniu tradițional românesc, un platou țărănesc, cu cârnați, cu slănină, cu șuncă de-a noastră de la producători, efectiv cum se mănâncă la țară”, a explicat Nasleu.

Primarul Nicolae Robu a venit și el pentru circa 20 de minute. Le-a vorbit nemților despre cât de mult a crescut turismul în Timișoara și i-a invitat să revină în orașul de pe Bega, pentru a vedea ce schimbări spectaculoase au avut loc. „Este un prim eveniment dintr-o serie pe care o dorim o tradiție a Timișoarei, ca în această locație, în Piața Iosefin, să oferim, într-o manieră tradițională, produse culinare tradiționale românești. În primul rând cu destinația turiștii străini care ne vizitează, dar, în egală măsură, cu deschidere către orice cetățeni care doresc să participe. Ideea îi aparține consilierului meu personal Ionuț Nasleu și, din postura lui, din consiliul de administrație al SC Piețe SA. Este o locație generoasă, în care cred că se potrivește să se organizeze astfel de evenimente și îmi exprim speranța că astfel de evenimente vor fi apreciate, vor fi gustate și prin urmare, vor justifica transformarea ideii într-o tradiție”, a spus edilul.

Terasa unde a avut loc evenimentul, decorată cu anvelope vopsite din care curg petunii colorate, se află la ultimul etaj al Pieței Iosefin și a fost rezervată special. Pensionarii nemți au mâncat în acorduri de „Mărie, poale șurace” și în chiuituri ale tinerilor dansatori. Unii s-au prins chiar în horă, în timp ce mulți au filmat și au făcut poze. Nasleu crede că experiența ar putea fi repetată și alte piețe ale orașului. „Eu văd un loc bun și piața volantă, am putea să facem în piața din 700, în Badea Cârțan, în funcție de dorințele turiștilor (…) Au ales Iosefinul pentru că era promovată această zonă”, spune acesta.

Ideea nu e rea, dacă ar fi fost și autentică. Zona a roit de polițiști locali, care, înainte de sosirea turiștilor germani și a oficialităților, au avut grijă ca nu cumva vreun boschetar urât mirositor sau un traficant de țigări fără timbru să perturbe aerul… tradițional al locului. Altfel, străinii ar trebui să nu rămână cu impresia că precupeții poartă în mod obișnuit straie tradiționale. Nu de alta, dar șlapii, maiourile și pantalonii scurți nu intră în această categorie. Și am avea o sugestie, tot pentru binele turiștilor: nu-i duceți, de exemplu, în Piața Doina sau în piața din Bălcescu. Le va pieri de tot pofta de mâncare. Lăsând gluma la o parte, poate că șefii piețelor ar trebui să se preocupe întâi și întâi de condiții civilizate pentru comercianți și cumpărătorii autohtoni.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

O oră ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

16 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

17 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

19 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

20 de ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

o zi ago