Primăria Timişoara

Robu, despre cum va face STPT lumină pe străzi: Voi interveni cu autoritatea mea nescrisă. În limitele legii, desigur

E beznă încă în Timișoara, dar primarul Nicolae Robu anunță vremuri mai bune, poate din august. Luminițe colorate n-o să avem decât în centru, pentru că nu ne permitem financiar, însă edilul garantează că vom vedea curând efectele STPT.

Pe străzile din Timișoara e încă beznă intensă, dar primarul Nicolae Robu anunță că lucrurile se vor îmbunătăți vizibil, fără însă a avansa un termen clar. „Abia s-a aprobat delegarea de gestiune către STPT și se va începe lucrul pe teren (…) În cadrul contractului se vor efectua activități de înlocuire a elementelor defecte și a infrastructurii, activități de întreținere pentru menținerea parametrilor optimi lumino-tehnici ai iluminatului stradal, activități specifice de verificare, reparare, montare și demontare a ornamentelor de sărbători (…) În câteva săptămâni se va putea vedea, pe parcursul lunii august, trebuie deja să se vadă rezultatele faptului că avem un operator de întreținere a iluminatului public în Timișoara. Până acum, degeaba sesizau cetățenii, nu am putut interveni, legislația este foarte severă. De acum se vor vedea și remedierile de rigoare. Noi am fost mereu sensibili la sesizările oamenilor, dar nu am putut interveni”, a declarat edilul.

Valoarea lucrărilor de întreținere și reparații a sistemului de iluminat public este, conform contractului aprobat de CL, de până la 1,4 milioane lei cu TVA/an (300.000 de euro), iar valoarea lucrărilor pentru iluminatul festiv este până la 553.000 lei cu TVA/an (aproape 120.000 de euro). Redevența a fost stabilită la 0,5% din cuantumul veniturilor, fără TVA, încasate din serviciile prestate, respectiv 8.152,90 lei/an. În total, pentru cei 5 ani de contract, PMT va plăti către STPT aproximativ 2,1 milioane de euro. STPT va asigura și iluminatul de sărbători, dar luminițe colorate nu vom avea, cel puțin nu foarte curând, decât în centrul orașului. „Mi-ar plăcea să fie tot orașul împodobit, numai că asta costa. Ne oprim la 100.000 de euro pe an și, prin urmare, va fi mai ales în zona centrală a orașului (…) Nu merită să cheltuim sume foarte mari, avem atâtea și atâtea lucruri de făcut în orașul nostru, lucruri stringente, și considerăm că nu ne putem permite să alocam sume mai mari. Contăm și pe contribuții ale mediului privat”, a completat primarul.

Conform șefului STPT, înainte ca echipele să iasă efectiv pe teren, este obligatorie obținerea unui aviz de la ANRSC. „După ce semnăm contractul vom putea interveni, altfel nu am putea deconta cheltuielile. Nu aș putea să estimez procedural, poate fi atacată hotărârea în contencios… Din momentul semnării contractului de delegare de gestiune, avem, conform termenelor legale, maximum 90 de zile pentru a obține avizul ANRS (…) Până la momentul când vom avea aceste avize, vom inventaria stâlp cu stâlp și vom încerca să facem și o aplicație pentru a putea avea un inventar, să știm strada, numărul de stâlpi, putere, înălțime”, a explicat Sorin Supuran, imediat după votul din plen.

Oricum ar fi, primarul Nicolae Robu garantează că lucrurile vor fi mult îmbunătățite. Asta, pentru că STPT va lucra sub directa sa îndrumare. „Dincolo de prevederile contractului, vă asigur eu că lucrurile vor merge bine, pentru că voi interveni cu autoritatea pe care o am, autoritatea nescrisă pe care o am ca primar în raport cu STPT. Știe toată lumea că nu există o relație de subordonare între primar și conducerile societăților comerciale ale primăriei, numai că primarul, ca reprezentant al cetățenilor și ordonator principal de credite, are o autoritate nescrisă și trebuie să fie ascultat de reprezentanții societăților. Nu discutăm decât despre intervenții pur legale, nu altfel”, a completat acesta.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chiologice care au avut loc, în acest weekend la…

48 de minute ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

6 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

9 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

9 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

9 ore ago