Construcția abandonată de pe strada Oglinzilor, acolo unde ar fi trebuit amenajată o piață, va fi demolată. Au decis asta consilierii locali, și încă de urgență, deși certificatul de urbanism este emis încă de anul trecut. Primarul Nicolae Robu spune că acolo se va face totuși o piață. Cândva, nu acum.
Ultimul plen al CL Timișoara a avut, ca de obicei, și ordine de zi suplimentară. Primul proiect de pe aceasta viza „aprobarea casării, demolării și valorificării construcției nefinalizate din piața agroalimentară – strada Oglinzilor”. „Noi am spus de la început că nu votăm pe ordinea suplimentară. Cunosc acea piață cum o cunoaște domnul primar, dar nu-i o urgență. Sigur că nu vrem ce este acolo, dar, fiind pe ordinea de zi suplimentară, presupune o urgență. De ce e urgent acum când se putea vota de 14 ani?”, a spus, în plen, social-democratul Dan Idolu. „Vrem să avem clădiri care stau să cadă peste oameni? A fost o intenție acum nu știu câți ani să se construiască o clădire, sunt niște ziduri, loc pentru homeleși. Asta trebuie să fie între blocuri? Vrem s-o demolăm… (…) Este o urgență de când am văzut-o. Nu s-a putut ajunge în acel stadiu. Acum, aparatul de specialitate a putut să prezinte un proiect de demolare cu toate aspectele planificate. Mai amânăm două săptămâni? Vrem să intrăm cu buldozerele săptămâna viitoare”, i-a replicat primarul Nicolae Robu. Inițial, după vot, s-a crezut că proiectul a căzut, dar Robu spune că apoi s-a consemnat că votase în favoarea lui și Adrian Orza, care apărea că nu votase, așa că propunerea a fost aprobată.
Este vorba despre terenul pentru care, încă din 2013, Robu a prezentat un proiect pentru o nouă piață agroalimentară în cartierul Soarelui, pe care ar fi trebuit s-o amenajeze Piețe SA. Terenul, susținea edilul, trebuia să fie trecut în proprietatea PMT de către guvern. „În Piața Soarelui nu am primit terenul, nu este al nostru. Am dorit foarte mult ca piața din cartierul Soarelui să fie făcută la standardele actuale, dar, din păcate, nu putem face nimic acolo, guvernul nu a trecut în proprietatea primăriei terenul. Nu am primit niciun răspuns, am tot scris guvernului. De aceea este totul în paragină acolo, pentru că terenul nu ne aparține”, declara, în 2016, edilul. Întrebat ce s-a schimbat de atunci, de când este terenul la primărie și care este urgența pentru adoptarea acestui proiect, Robu a spus că s-a făcut „o procedură”. „Sunt aspecte birocratice din acestea idioate, care te țin pe loc. Eu demolez cât se poate de repede, dau undă verde. Vrem să construim ceva la un moment dat, dar acum vrem să asanăm zona. Terenul este al nostru, nu mai știu de când. Am reușit, s-a permis, este în domeniul public al primăriei. O să construim o piață, dar nu imediat. Acum vrem să asanăm zona, pentru că este o rușine să stai atâta amar de vreme cu niște ruine practic (…) Nu statul a trecut terenul la noi, noi l-am trecut pe o anumită procedură, nu știu să vă spun detalii tehnice. Este în domeniul public al Municipiului Timișoara. S-a găsit o soluție în care face primăria o înscriere provizorie, care nu știu cât timp este valabilă”, a explicat edilul.
Terenul este în domeniul public al Municipiului Timișoara de nu mai puțin de 6 ani, așa cum scrie în HCL 24/2012. „Construcția care face obiectul propunerii de casare, demolare și valorificare nu este intabulată și se află pe terenul înscris în CF 425289 Timișoara (…) și suprafața de 4.800 mp, proprietatea statului român, propus pentru includerea în inventarul domeniului public al Municipiului Timișoara și aprobat prin HCL 24/2012”, se precizează în acest document. Mai mult decât atât, certificatul de urbanism „în scopul «desființare construcții existente – Piața Agroalimentară din strada Oglinzilor» a fost emis de PMT în 11 august 2017, urmând ca, în vederea emiterii autorizației de demolare, să fie obținut acordul CL.
Pe terenul de pe strada Oglinzilor se găsește „o clădire parter nefinalizată, executată în faza de fundații, pereți din cărămidă și stâlpi de beton, planșeu peste parter cu armătura montată parțial, în prezent fiind folosită ca spațiu de depozitare a deșeurilor și loc de joacă pentru copii, fiind un real pericol public”. Conform autorizației de construire emise în anul 2000, aici ar fi amenajată o piață agroalimentară, cu „platformă acoperită pentru desfacere produse agroalimentare, spații comerciale regim parter, hală brânzeturi și carne, grup sanitar și birou administrativ regim parter”. Ce va face primăria după demolare rămâne de văzut. De exemplu, acolo ar putea apărea una dintre mult promisele parcări supraterane de cartier.
Vremea se încălzeşte până pe data de 10 ianuarie în toate regiunile ţării, astfel încât…
Suprafața verde din Timișoara s-a extins cu aproape 20.000 mp în anul 2024, în urma…
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, vrea să ştie care sunt… primii 1.000…
Primăvara acestui an va aduce la Timișoara primul firobuz nou cumpărat după ani buni fără…
Creștinii ortodocși pe rit vechi încep sărbătorile de iarnă pe 6 ianuarie, când e Ajunul,…
Handbalistul SCM Politehnica Timișoara, Răzvan Trif, a fost declarat cel mai bun apărător la Trofeul…