Primăria Timişoara

Atenție! În Piața Operei cad țigle de pe clădirile neîngrijite și pompierii n-au loc de terase

Clădirile monumentale lăsate în paragină din Piața Operei și terasele împrăștiate peste tot sunt o „combinație” deloc fastă pentru centrul Timișoarei. Sâmbătă au căzut din nou țigle, iar pompierii abia au reușit să intre cu autospecialele.

Centrul Timișoarei e zonă periculoasă pentru trecători, indiferent de cât de frumos ar fi amenajate spațiile verzi și cât de bine s-ar simți lumea la terase. Și asta, din cauza nepăsării proprietarilor care dețin imobile în Piața Operei, care nu catadicsesc să-și repare clădirile. Banda galbenă a Poliției Locale, care avertizează pietonii să stea la distanță, este, de multă vreme, o prezență constantă în capitala europeană a culturii din anul 2021. Singurul lucru bun este că, până acum, nu a fost nimeni rănit.

O întâmplare petrecută sâmbătă la prânz s-ar fi putut terminat însă foarte prost și ridică o altă întrebare, de această dată pentru autoritățile locale. „Am văzut momentul în care a căzut țigla, la mai putin de un metru de o fetiță care se plimba cu o tricicletă. Ferească Dumnezeu! Bine că nu s-a întâmplat o tragedie. Până la intervenția pompierilor, a durat în jur de 2 ore: până s-au evacuat terasele, până s-a tot învârtit biata mașină de pompieri, pentru că nu avea loc de manevră. Dacă, Doamne ferește, era un incendiu, ce se întâmpla? Când se dau aprobări pentru atâtea terase peste terase, ar trebui avută în vedere păstrarea unor căi de accces”, a povestit, pe Facebook, Laila Onu. Acum nu s-a întâmplat nimic foarte grav, dar cine garantează că, data viitoare, o intervenție tardivă a pompierilor nu va conduce la o tragedie?

În altă ordine de idei, la finele anului trecut, câteva zeci de proprietari de clădiri istorice au fost anunțați că, deoarece nu și-au întreținut imobilele și au ignorat avertismentele primite, vor plăti, în 2018, impozite majorate chiar și cu 500%. Mulți dintre ei au dat primăria în judecată, unii au reușit să și câștige, chiar dacă doar în primă instanță, dar cert este că nu s-a încasat niciun ban la bugetul local. În ianuarie 2018, primarul Nicolae Robu estima că peste 500 de proprietari de clădiri istorice vor plăti anul viitor suprataxa pe paragină, dacă nu-și refac fațadele imobilelor.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago