Primăria Timişoara

Atenție! În Piața Operei cad țigle de pe clădirile neîngrijite și pompierii n-au loc de terase

Clădirile monumentale lăsate în paragină din Piața Operei și terasele împrăștiate peste tot sunt o „combinație” deloc fastă pentru centrul Timișoarei. Sâmbătă au căzut din nou țigle, iar pompierii abia au reușit să intre cu autospecialele.

Centrul Timișoarei e zonă periculoasă pentru trecători, indiferent de cât de frumos ar fi amenajate spațiile verzi și cât de bine s-ar simți lumea la terase. Și asta, din cauza nepăsării proprietarilor care dețin imobile în Piața Operei, care nu catadicsesc să-și repare clădirile. Banda galbenă a Poliției Locale, care avertizează pietonii să stea la distanță, este, de multă vreme, o prezență constantă în capitala europeană a culturii din anul 2021. Singurul lucru bun este că, până acum, nu a fost nimeni rănit.

O întâmplare petrecută sâmbătă la prânz s-ar fi putut terminat însă foarte prost și ridică o altă întrebare, de această dată pentru autoritățile locale. „Am văzut momentul în care a căzut țigla, la mai putin de un metru de o fetiță care se plimba cu o tricicletă. Ferească Dumnezeu! Bine că nu s-a întâmplat o tragedie. Până la intervenția pompierilor, a durat în jur de 2 ore: până s-au evacuat terasele, până s-a tot învârtit biata mașină de pompieri, pentru că nu avea loc de manevră. Dacă, Doamne ferește, era un incendiu, ce se întâmpla? Când se dau aprobări pentru atâtea terase peste terase, ar trebui avută în vedere păstrarea unor căi de accces”, a povestit, pe Facebook, Laila Onu. Acum nu s-a întâmplat nimic foarte grav, dar cine garantează că, data viitoare, o intervenție tardivă a pompierilor nu va conduce la o tragedie?

În altă ordine de idei, la finele anului trecut, câteva zeci de proprietari de clădiri istorice au fost anunțați că, deoarece nu și-au întreținut imobilele și au ignorat avertismentele primite, vor plăti, în 2018, impozite majorate chiar și cu 500%. Mulți dintre ei au dat primăria în judecată, unii au reușit să și câștige, chiar dacă doar în primă instanță, dar cert este că nu s-a încasat niciun ban la bugetul local. În ianuarie 2018, primarul Nicolae Robu estima că peste 500 de proprietari de clădiri istorice vor plăti anul viitor suprataxa pe paragină, dacă nu-și refac fațadele imobilelor.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

7 minute ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

44 de minute ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

O oră ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

O oră ago

Lasconi cu Băsescu, Ciucă cu… Dani Mocanu. Apelul la unitatea dreptei făcut de Bolojan a dat ceva roade

Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…

4 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 20 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago