Social

Bienala de arhitectură, la Timișoara: instalație de lumină la Gara de Nord și expoziție Despre Locuit

La Timișoara va avea loc un eveniment euroregional al cărui scop final este îmbunătățirea proceselor prin care construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit. Cea de-a doua ediție a bienalei timișorene de arhitectură BETA 2018 organizată de către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, va avea loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018.

Deschiderea oficială a bienalei va avea loc în data de 28 septembrie, începând cu ora 19.00 la Halele Timco și va cuprinde vernisajul expoziției Despre Locuire, concerte și o scurtă prezentare a programului acestei ediții. Expoziția Despre Locuire reprezintă principalul eveniment BETA 2018 fiind deschisă publicului larg pe toată durata bienalei, la Halele Timco. Pe parcursul bienalei vor avea loc tururi de arhitectură, proiecții de filme documentare pe tema locuirii, conferințe, consultări cu arhitecți și experți financiari, care se vor desfășura în mai multe locații din Timișoara și care vor reuni invitați, colaboratori și profesioniști din domeniu.
În 29 septembrie va fi inaugurată o instalație de lumină în spațiul Gării de Nord, realizată de artiștii [musson+retallick]. Aceasta se desfășoară în cadrul evenimentului colateral Transite, organizat de OAR Timiș alături de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, care aduce în prim-plan Gara de Nord, având ca scop promovarea acestui spațiu public cu potențial cultural. Evenimentul Transite va cuprinde și un concurs pentru o instalație de arhitectură temporară, iar proiectele participante se vor putea vedea în cadrul expoziției ce va fi vernisată la Gara de Nord, în data de 29 septembrie, urmând ca în 21 octombrie să fie inaugurată instalația câștigătoare.
„Toți locuim undeva – fie că acasă este la bloc sau pe pământ, pentru cei mai mulți dintre noi acest acasă este locul care ne conectează cel mai intens cu spațiul construit și cu orașul. Experiența locuirii are un potențial imens de a ne aduce împreună, pentru a discuta despre orașe mai bune. Adunând asta cu faptul că 57% dintre proiectele arhitecților la scară europeană sunt proiecte pentru locuințe, putem spune că acest program, dincolo de impactul său indubitabil asupra orașului, are o influență imensă și asupra profesiei de arhitect. Ne-am propus deci să înțelegem cum a evoluat acest program (locuirea colectivă) în România din anii ‘50 până azi și apoi să discutăm despre viitor – despre unde vrem și putem să ajungem.”, a spus Oana Simionescu, coordonator BETA.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago