Social

Bienala de arhitectură, la Timișoara: instalație de lumină la Gara de Nord și expoziție Despre Locuit

La Timișoara va avea loc un eveniment euroregional al cărui scop final este îmbunătățirea proceselor prin care construim orașele și modificarea modului în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit. Cea de-a doua ediție a bienalei timișorene de arhitectură BETA 2018 organizată de către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, va avea loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie 2018.

Deschiderea oficială a bienalei va avea loc în data de 28 septembrie, începând cu ora 19.00 la Halele Timco și va cuprinde vernisajul expoziției Despre Locuire, concerte și o scurtă prezentare a programului acestei ediții. Expoziția Despre Locuire reprezintă principalul eveniment BETA 2018 fiind deschisă publicului larg pe toată durata bienalei, la Halele Timco. Pe parcursul bienalei vor avea loc tururi de arhitectură, proiecții de filme documentare pe tema locuirii, conferințe, consultări cu arhitecți și experți financiari, care se vor desfășura în mai multe locații din Timișoara și care vor reuni invitați, colaboratori și profesioniști din domeniu.
În 29 septembrie va fi inaugurată o instalație de lumină în spațiul Gării de Nord, realizată de artiștii [musson+retallick]. Aceasta se desfășoară în cadrul evenimentului colateral Transite, organizat de OAR Timiș alături de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, care aduce în prim-plan Gara de Nord, având ca scop promovarea acestui spațiu public cu potențial cultural. Evenimentul Transite va cuprinde și un concurs pentru o instalație de arhitectură temporară, iar proiectele participante se vor putea vedea în cadrul expoziției ce va fi vernisată la Gara de Nord, în data de 29 septembrie, urmând ca în 21 octombrie să fie inaugurată instalația câștigătoare.
„Toți locuim undeva – fie că acasă este la bloc sau pe pământ, pentru cei mai mulți dintre noi acest acasă este locul care ne conectează cel mai intens cu spațiul construit și cu orașul. Experiența locuirii are un potențial imens de a ne aduce împreună, pentru a discuta despre orașe mai bune. Adunând asta cu faptul că 57% dintre proiectele arhitecților la scară europeană sunt proiecte pentru locuințe, putem spune că acest program, dincolo de impactul său indubitabil asupra orașului, are o influență imensă și asupra profesiei de arhitect. Ne-am propus deci să înțelegem cum a evoluat acest program (locuirea colectivă) în România din anii ‘50 până azi și apoi să discutăm despre viitor – despre unde vrem și putem să ajungem.”, a spus Oana Simionescu, coordonator BETA.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Descoperă noua tendință de shopping cu haine și accesorii de probă!

Comanzi, probezi, plătești doar ce păstrezi! O nouă tendință de shopping inteligent și confortabil pentru…

2 ore ago

Conducerile ADR Vest și ale CJ Timiș s-au întâlnit pentru a stabili colaborările viitoare

Palatul Administrativ din Timișoara a găzduit o întâlnire la care au participat liderii ADR Vest…

2 ore ago

În decembrie începe primul foraj la tunelurile de la Margina – Holdea și se va lucra pe opt fronturi în paralel/FOTO

Jumătate dintre utilajele care vor lucra la forarea tunelurilor care vor fi realizate pe porțiunea…

2 ore ago

ABA Banat a reabilitat integral barajul și albia râului de la Oravița

În urma unei investiții a Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), la Oravița au…

3 ore ago

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…

3 ore ago

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

4 ore ago