Klaus Vaterland

Paradoxul Nicolae Robu. Timișoara, singurul mare oraș din România care nu va finanța fotbalul?

Vicepremierul de Olt Paul Stănescu vrea să dea fotbal la tot poporul, prin finanțare directă de la unitățile administrativ-teritoriale. Așa a vrut și fostul premier Sorin Grindeanu, motiv pentru care a dat în scurta sa carieră la Palatul Victoria o ordonanță de urgență care să permită finanțarea fotbalului fără emoțiile vizitelor de la Curtea de Conturi. Cu toate acestea, legea n-ar permite după unii nici astăzi o astfel de implicare a primăriilor și a consiliilor județene în susținerea echipelor profesioniste, treabă care nu oprește o grămadă de echipe să joace cu sponsorul public inscripționat pe tricouri. Nu vă povestesc acest lucru pentru că aș crede că Paul Stănescu va face din fotbal un serviciu public cum erau pe vremuri apa și canalul, transportul în comun și alte bunătățuri locale. Nu, dumnealui a fost în vizită la Casa Fotbalului și ce era să zică omul? Normal, să promită, că de aia e de la PSD.

Timișoreni, stați liniștiți la locurile voastre! Nici dacă Stănescu ăsta m-ar contrazice și ar face ce promite, Timișoara tot n-ar finanța fotbalul. ACS Poli e în litigiu cu primăria, ASU Politehnica nu vrea patroni, prin urmare nu poate deveni „serviciu public” nici ca canalul, nici ca apa, nici măcar ca berea, iar Ripensia se dă prea aristocratică și de nișă pentru a intra în calculele primarului Nicolae Robu. OK, Paul Stănescu a zis că fotbalul e un lucru bun. Problema la pesediști e că și când zic lucruri corecte, tot îi suspectezi că pun la cale vreun jaf, că prin respectiva lege scapă cineva de închisoare sau că planifică vreo devalizare. Simplist, avem două variante. Să bage autoritățile locale bani în fotbal sau să nu bage.

Dacă nu bagă și legea îi belește pe toți care continuă să finanțeze, fotbalul va dispărea după terminarea actualului contract de televizare a partidelor din prima ligă. Probabil că valoarea următorului contract va fi atât de mică încât echipele nu-și vor mai putea asigura bugetele numai din această sursă. Neavând fotbal mare, nu avem nici fotbal mic, căci copilul vrea când ajunge mare să fie ca Bănel Nicoliță, iar dacă nu mai vede la TV astfel de vedete nu mai simte nicio atracție pentru acest sport. Iar când nu mai simte vreo atracție ce va face el? Da, va sta în casă pe telefon, se va îngrășa și vom umple spitalele cu astfel de cetățeni români în loc să umplem stadioanele.

Dacă băgăm bani în fotbal, așa cum vrea Stănescu de Olt și cum nu mai vrea Robu de Timișoara, atunci poate vom reuși să scoatem copiii din casă, adulții din cluburi și birturi și am aduce pasiunea pe stadioanele pe care tot Stănescu vrea să le ridice în fiecare municipiu reședință de județ, dacă PSD rămâne la putere, evident. Numai că la cloaca asta de clasă politică, cu primarii ăștia ce-și fac echipe pentru ca mai apoi să-și ridice propriile statui, la ce corupție bântuie prin administrația locală, ce fotbal vom avea când din 14 echipe de primă ligă două ar fi private, opt cu patroni primari PSD și patru cu patroni edili PNL? Puteți anticipa cum va arăta clasamentul și ce vechi metehne vor reapărea în fotbal? Oare echipa din Alexandria ar putea face performanță?

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

8 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

10 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

13 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

13 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

13 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

13 ore ago