Social

Pedalat în tandem, pentru copiii cu deficiențe de vedere. Trei fete de la Liceul Iris, la prima tabără din România

Trei eleve de la Liceul Teoretic Iris din Timișoara au participat la prima tabără de pregătire pentru ciclism în tandem din România. Aceasta a avut loc la Izvorani, la baza sportivă a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, ca primă etapă din proiectul Tandem BikeFland.

Tabăra de inițiere în ciclism a inclus 22 de copii și tineri cu deficiențe de vedere, proveniți de la cinci școli speciale din Timisoara, Târgu Frumos, Arad, Cluj și Buzău, însoțiți de profesorii lor, dar și de 22 de piloți voluntari de biciclete tandem. În cantonamentul de la Izvorani s-au desfășurat zilnic două antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism și unul la bazinul de înot. Copiii au avut parte și de cursuri de utilizare eficientă a telefonului cu sinteză vocală, concursuri de chitară și șah, concursuri freestyle cu bicicleta tandem și alte jocuri de echipă. La această inedită tabără au participat și trei eleve de la Liceul Teoretic Iris, însoțite de profesorul Constantin Cristache și de un voluntar din Reșița,

Bicicletele tandem și echipamentele sportive necesare desfășurării pregătirii vor fi date spre folosință școlilor speciale din care provin copiii, pentru a fi utilizate în cadrul orelor de sport și pentru relaxare. „Sunt iubitor al bicicletelor și mi s-a părut foarte interesant ca școala Iris din Timișoara să aibă deschiderea spre mersul cu bicicleta, mai ales că nevăzătorii de acolo fac destul de puțină mișcare. I-am identificat pe cei cărora le place să meargă cu bicicleta și am venit la Baza Sportivă de la Izvorani pentru cursuri de pedalat în tandem. Copiii sunt încântați, iar eu mă bucur că am ocazia să demonstrez că bicicleta nu este un obstaco”, spune Constantin Cristache, care este profesor de T.I.C. „Sunt voluntar de ceva vreme, iar ciclismul este departe de a-mi fi un sport străin, dar ceea ce am experimentat la Izvorani a fost cu totul special. Am aflat că grija îmbracă forme simple, doar ținând un om de mână, și am înțeles că încrederea se construiește imediat atunci când îți dai interesul”, spune, la rândul ei, Oana Borza, antreprenor din Reșița, voluntar în cadrul taberei Tandem BikeFland.

Prin proiectul Tandem BikeFlandm, peste 300 de elevi cu deficiențe de vedere cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din școlile și liceele speciale din România, vor avea acces la mobilitate. Atât profesorii de sport, cât și voluntarii și-au asumat responsabilitatea să folosească bicicletele tandem primite în cadrul proiectului în activități sportive sau de relaxare, care să înlesnească o interacțiune firească între o persoană cu deficiențe de vedere și o persoană validă. Tandem BikeFland va continua în toamnă, când copiii și tinerii pregătiți în tabără, alături de piloții voluntari, vor participa la o cursă destinată bicicletelor tandem.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

36 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

36 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

49 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

57 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago