Social

140 de amenzi anti-ambrozie de la începutul anului, la Timișoara

Strategia de combatere organizată a ambroziei e ținută în loc de birocrație, dar Poliția Locală continuă să împartă amenzi. De la începutul anului, 140 de proprietari de terenuri lăsate pârloagă au fost arși la buzunare.

În luna mai, Nicolae Robu anunța că vrea un comitet special pentru combaterea ambroziei, în care PMT ar urma să colaboreze cu primăriile din localitățile învecinati. Se găsise și o soluție, la Dumbrăvița, unde primăria folosește deja un erbicid care și-ar fi dovedit eficiența. Totul a rămas însă în stadiul de intenție. „Din păcate, nu s-a reușit la nivelul doleanțelor mele să se intervină asupra ambroziei, dar semnalele pe care le am este că anul acesta au fost progrese față de alți ani, chiar dacă uneori cu întârziere. S-a intervenit prompt la sesizările cetățenilor și acolo unde se știe din anii precedenți că se dezvoltă ambrozia (…) La anul, sper să se acționeze pe scară mai largă cu acel erbicid (…) Din motive birocratice, nu am putut să o facem coordonat, așa cum sper să o facem pe viitor. A fost un schimb de idei, cu concluzii. Ca să poți să dai cu erbicid trebuie să faci proceduri de achiziție publică, să poți să intervii. Fiecare în parte, nu puteam să facem altfel, trebuia fiecare primărie să facă. Nu am putut să facem o acțiune în comun (…) Eu zic că stăm mai bine decât anul trecut. Am primit și de la cetățeni feedbackuri în acest sens, că stăm mai bine”, explica primarul Nicolae Robu.

Polițiștii locali anunță acum că, în ultima săptămână, au dat 13 sancțiuni în valoare de 27.500 lei, pe numele unor deținători de terenuri care nu le-au întreținut și nu le-au cosit de buruieni, pentru a preveni apariția plantelor alergene. „Numărul sancțiunilor aplicate anul acesta este de peste 140, cu mențiunea că toate situațiile trebuie să urmeze procedurile legale de identificare a proprietarilor terenurilor în cauză. Poliția Locală Timișoara atrage atenția din nou că potrivit HCL 371/2007 modificată, persoanele fizice și juridice sunt obligate să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, a vegetației ierboase, să colecteze și să transporte deșeurile rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin”, transmit reprezentanții PLT. Ambrosia Artemisiifolia este inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină şi în multe ţări din Europa este combătută mecanic şi chimic. Sezonul polenului de ambrozie este în plină desfășurare.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Viitor frumos la fileu. Calificare la turneul final pentru CSS Bega U13

Echipa de mini-volei a CSS Bega Timișoara a obținut o calificare spectaculoasă în finala Campionatului…

26 de minute ago

Timişoreanca Antonia Ioana Balcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului

Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Balcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara,…

2 ore ago

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

2 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

2 ore ago

Accident mortal în Timiş. Lipsa de experienţă a unui tânăr de 19 ani a dus la moartea unei fete de 17 ani

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, a condus un autoturism pe DN 59…

3 ore ago