Cerșetorii revin în centrul Timișoarei, dar în număr mult mai mic. Polițiștii locali au ridicat, în ultimele zile, câteva zeci din tot orașul. Constatarea lor? Oamenii străzii au cam „migrat” spre periferie. În iunie, primarul Nicolae Robu spunea că boschetarii au dispărut din „zona de loisir” a orașului.
„Ați mai văzut cerșetori în centrul Timișoarei? Până la urmă s-a întâmplat așa cum îi tot spuneam eu domnului Cojan, trebuie perseverență în lupta dintre bine și rău, că una dintre părți va obosi. Și trebuie să obosească partea rea. Și iată, din această luptă cu cerșetorii noi am câștigat. Au înțeles că în Timișoara nu merită să-și ducă veacul, pentru că sunt luați de poliție”, spunea, în luna iunie, primarul Nicolae Robu. Probabil au avut vacanță și cerșetorii, care s-au întors cu forțe proaspete la oraș. Poliția Locală susține că, în ultimele trei zile, a ridicat din Parcul Dacia, Piața 700, Calea Martirilor, Calea Aradului, Piața Badea Cârțan, Piața Unirii, Piața Victoriei, str. VV Delamarina sau Mărășești nu mai puțin de 29 de „persoane care apelează la mila publică”.
Există o patrulă auto care preia zilnic din stradă acești oameni. Și totuși… cerșetorii par să fi migrat spre alte zone ale orașului. „De menționat că, față de anul trecut, numărul cerșetorilor și oamenilor străzii a scăzut simțitor, în special în zona centrală, mulți dintre cei aflați în această situație retrăgându-se spre zonele mai mărginașe. Cu toate acestea, indiferent unde se află, polițiștii locali îi preiau din stradă, fiind aduși la sediul Poliției Locale, verificați și introduși în baza de date, majoritatea fiind depistați în mod repetat și apoi predați la centrele sociale”, transmit cei de la PL.
Datele oficiale arată că, de la începutul anului, au fost preluate din stradă 627 persoane, din care 70 de minori. Aceștia au fost predați centrului social de pe str. Telegrafului, minorii fiind predați către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului și la centrul de pe str. I. Slavici. „Potrivit legii, în atribuțiile noastre intră preluarea lor din stradă și predarea către centrele sociale în vederea reintegrării în societate, dar acest lucru este foarte dificil de realizat, din cauza faptului că aceștia nu doresc să rămână în centre și sunt găsiți în mod repetat în stradă. Mulți sunt consumatori de alcool și de substanțe precum aurolacul, unii au probleme din punct de vedere medical și sunt deseori agresivi. Sprijinul populației pentru diminuarea fenomenului este esențial în conștientizarea faptului că nu trebuie să le ofere bani deoarece din acești bani nu se întrețin, ci îi folosesc pentru a-și cumpăra alcool sau substanțe halucinogene”, mai spun polițiștii locali. În campania electorală din 2012, la obiectivele pe șase luni pe care și le propunea candidatul Nicolae Robu, figura, la punctul 6, „eradicarea cerșetoriei și vagabondajului din oraș”. Realitatea a dovedit însă că o astfel de întreprindere este mult mai greu de pus în practică.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…