Cultura

Cinci zile de literatură. Horia-Roman Patapievici, Mihail Șora și Juan Gabriel Vásquez, la Timișoara

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la ediția cu numărul 7, aduce, la final de octombrie, 17 scriitori de pe trei continente. E o ediție tematică, despre „Țară. Țară de adopție”, iar printre invitați se numără Horia-Roman Patapievici și Mihail Șora, dar și Juan Gabriel Vásquez, cel mai important prozator columbian din noua generație.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) are loc în perioada 23-27 octombrie și vă propune vouă, celor care iubiți literatura, o ediție tematică: „Țară. Țară de adopție”. Vor fi cinci seri de lecturi publice și dezbateri într-un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare Capitală Europeană a Culturii, în 2021. Tema aleasă pentru ediția cu numărul 7 este un pretext pentru a încerca să înțelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele. Eseistul Horia-Roman Patapievici este cel care deschide FILMTM 2018, cu o conferință intitulată „Țara în care locuim”. Serile de literatură debutează în cea de-a doua… seară, cu o lectură publică și un dialog pe tema „Imigrant în memorie”, cu cel mai important prozator columbian din noua generație: Juan Gabriel Vásquez. Amfitrionul serii este jurnalistul Marius Constantinescu. În cea de a treia seară sunt programate lecturi publice și dezbateri cu prozatorii György Spiró – unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari de azi și un dramaturg renumit, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev – născut la Plovdiv, dar emigrat și afirmat cu succes în Austria, scriitor și dramaturg de succes, alături de Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” este sub-tema celei de a patra seri, tematică ce acoperă biografiile celor patru prozatori invitați: Vladimir Lorcenkov – autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski – născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri românești, Andrei Mihăilescu, noua revelație a literaturii elvețiene, emigrat de peste 40 de ani din România, și Goran Mrakić, autor român de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea și jurnalista Daniela Rațiu. Ultima seară este una de poezie feminină, reunind scriitoare din: Țara Bascilor / Spania – Leire Bilbao, Republica Cehă – Marie Iljašenko, Croația – Lara Mitraković, Republica Moldova, România – Moni Stănilă și România – Lavinia Bălulescu și Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă „Patria mea de adopție: poezia”, este scriitorul timișorean Alexandru Potcoavă. Ediția din acest an a FILTM se încheie în forță, cu o intervenție a filosofului Mihai Șora și proiecția unui un film despre poezie, realizat de Luiza Șora. Primele patru seri se vor desfășura în Sala Barocă a Muzeului de Artă, de la ora 18, iar cea de a cincea, la Galeria Calpe, de la ora 17.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

9 minute ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

32 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

15 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

16 ore ago