Primăria Timişoara

Patrulaterala Vestului sau cum vor să colaboreze primarii PNL Boc, Bolojan, Falcă și Robu

Patru dintre cele mai avansate orașe ale României, cu patru primari liberali. Acum vor să colaboreze, pentru a derula proiecte și mai mari. Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falcă și Ilie Bolojan au înființat Patrulaterala Vestului.

Conferința „Urban Talks”, desfășurată vineri la Timișoara, pe teme de dezvoltare urbană, i-a adus la aceeași masă pe primari liberali Ilie Bolojan, de la Oradea, Gheorghe Falcă, de la Arad, și Nicolae Robu, de la Timișoara. Edilul șef al orașului de pe Bega a anunțat că, alături de colegii săi, cărora li se adaugă Emil Boc, va forma… Patrulaterala Vestului. „S-a scurs ceva timp de când noi, domnul primar Bolojan (n.r. Oradea), Falcă (n.r. Arad), Boc (n.r. Cluj-Napoca), am convenit să constituim Patrulaterala Vestului. Este o structură informală, care să ne permită, pe de-o parte, să facem schimb de idei, de experiență, dar și să inițiem împreună proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană. Ce ar însemna să avem o legătură rapidă între cele patru orașe sau o autostradă între cele patru orașe? Pentru că relațiile dintre ele sunt foarte strânse”, a spus Nicolae Robu.

Neobișnuita structură ar putea fi, potrivit aceleiași surse, și un exemplu pentru alte orașe din țară. „Vrem să dăm și un exemplu național de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte. Nu ai cum să obții o sursă de finanțare dacă vii cu o bucățică dintr-un astfel de proiect mare, trebuie să vii cu întregul. Or, se știe că UE are și proiecte majore, pentru care se pot obține bani direct de la Bruxelles. Sunt mai multe surse de finanțare și vrem să ajungem să accedem la ele și vom începe să lucrăm efectiv în cadrul acestei patrulaterale a vestului”, a detaliat primarul Timișoarei. Primarul Gheorghe Falcă a explicat că, de fapt, cele patru orașe au semnat un document de lucru, care va fi înaintat ulterior și altor edili. „Sunt patru mari teme, una este Capitală Culturală Europeană. Cultura se poate întinde pe tot ceea ce înseamnă zonele frumoase din Caraș-Severin, potențialul istoric din Hunedoara, vinurile din Arad, apele termale din Oradea, potențialul turistic al Clujului”, a spus acesta. În ceea ce privește Oradea, „patrulaterala” este foarte importantă, având în vedere, potrivit primarului Ilie Bolojan, legăturile strânse dintre cele patru orașe.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

41 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

O oră ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago