Primăria Timişoara

Protest în fața PMT: Proiectul cu turn de la Arte Plastice nu e pentru centrul Timișoarei. Va eclipsa ce este deja în jur

Se tulbură, din nou, apele în cazul proiectului imobiliar propus pentru fostul liceu de arte de plastice. Câțiva timișoreni care locuiesc în zonă au protestat luni în fața Primăriei Timișoara și se pregătesc pentru dezbaterea publică programată pentru miercuri. Oamenii spun că proiectul va sufoca centrul orașului.

Primăria Municipiului Timişoara organizează miercuri, 26 septembrie, de la ora 13, în Sala Consiliului Local, o dezbatere publică pe marginea unei documentaţii de urbanism. Dezbaterea a fost cerură de Ordinul Arhitecților din Romania – filiala Timișoara, pentru PUZ-ul pentru „Mixed Use – Zona centrală. Construire clădiri cu funcțuni mixte”, pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – bd. C.D. Loga nr. 3, beneficiar SC SC Studium Green SRL SRL, Este vorba, de fapt, despre fostul liceu de arte plastice, unde se încearcă de câțiva ani ridicarea unui complex imobiliar. „Tema program a fost stabilită de către beneficiarul lucrării și conține reconversia funcțională a terenului, din folosința actuală, în funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, servicii, parcaj colectiv public și privat”, scrie în documentația pusă la dispoziția celor interesați. Acolo a urma să fie amenajată o parcare subterană cu 450 de locuri, „sub tot perimetrul studiat (excepție făcând suprafețele marcate de clădirile fostului Internat al Liceului Israelit / Inspectorat Scolar Judetean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului liceu)”. La intersecția Bd. C.D. Loga cu str. 20 Decembrie 1989 va fi amenajată o piațetă, o așa-numită „zonă de întâlnire și trecere, protejată prin intermediul unui pasaj între contextul Parcul Justiției/ Filarmonică/ Primăria Timișoara și zona Liceului E. Ungureanu”.

Zona este văzută cu o mobilare inter-conectată a corpurilor construite, favorizând la maximum circulația pietonală la nivelul dalei urbane. Proiectul dorește să fructifice poziția foarte bună față de zona centrală și față de Parcul Justiției, Canalul Bega, Catedrala Mitropolitană, Piața Victoriei și tot centrul istoric aflat în imediata apropiere (…) Regimul maxim de înălțime dorit este în general de 3S+P+6E+Er (+26m) sau 3S+P+5E+Er (+26m). De asemenea se dorește amplasarea unui turn informațional, se doreste o înălțime mai mare, pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, rezultând un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47m)
Nota de fundamentare a proiectului

Luni dimineață, câțiva timișoreni care locuiesc în zonă au protestat spontan în fața primăriei. Oamenii au afișat pancarte pe care scria „Patrimoniul se conservă”, „Robu, nu uita, Timișoara nu-i a ta” sau „Respectă Legea 422”. „Nu considerăm că Timișoara este pregătită pentru un astfel de proiect, din punct de vedere al resurselor umane, al profesioniștilor, pentru a gestiona un astfel de proiect în centrul Timișoarei. Nu există un studiu de trafic pentru a vedea impactul asupra orașului, nu au studii aprofundate de fundare, nu au studii geo-tehnice speciale, care se cer în această zonă. Toate construcțiile din împrejurimi s-au făcut pe fundații speciale, ei nu au prevăzute aceste fundații în proiect. Au modificat proiectul de câteva ori, înainte să se ajungă la construire și așa mai departe, poate ar trebui să se treacă un pic și pe la Legea 422, care face referire la monumentele istorice. Avem clădirea inspectoratului școlar, din care ei spun că va rămâne fațada. Dărâmă liceul israelit, care este un monument… Putem să facem referire și partea de securitate la incendiu. Consider că vor fi mai multe compartimente unice, cu risc mare de incendiu, cu o încărcătură substanțială”, ne-a declarat unul dintre participanți.

Oamenii, care locuiesc chiar în blocul situat peste drum de fostul liceu de arte, spun că vor veni și la dezbaterea de miercuri și susțin, în același timp, că dezvoltatorul imobiliar este beneficiarul unor derogări la care un cetățean obișnuit nu ar îndrăzni nici măcar să viseze. „Vom merge și la dezbatere și vom încerca să ne susținem punctul de vedere, din punct de vedere tehnico-economic, administrativ și legislativ. Nu este normal ce se întâmplă. Dacă eu vreau să-mi fac o casă, certificatul de urbanism este plin de avize, de acorduri și de documentații, inclusiv aviz PSI. Or, cei de aici au primit derogare de la toate avizele, toate documentațiile care sunt cerute prin certificatul de urbanism. Nu știu ce s-a luat această decizie, asta ne poate spune primarul Nicolae Robu, care a semnat certificatul de urbanism”, a mai afirmat interlocutorul nostru. Protestatarii spun și că turnul cu belvedere nu va face decât să „îngroape” zona. „Blocul o să dea foarte rău. În primul rând nu respectă regimul de înălțime al zonei. Noi considerăm că vrea să eclipseze ceea ce este deja în jur. Proiectul este foarte frumos, dar nu este la locul potrivit. Cu mare drag îl vom susține în afara centrului istoric. Este un proiect frumos, dar nu pentru acest loc”, a concluzionat reprezentantul protestatarilor.

În vara anului trecut, un alt proiect referitor la fostul liceu de arte, realizat de alt colectiv de arhitecți, a fost retras din dezbaterea publică. Arhitecții respectivi propuseseră o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. Din 2013, în clădirea de la Arte Plastice nu se mai desfășoară niciun fel de activități, după ce PMT a decis să nu mai plătească 30.000 de euro chirie lunară și a mutat elevii în altă parte.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…

2 ore ago

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…

5 ore ago

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

8 ore ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

8 ore ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren/UPDATE

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

9 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

10 ore ago