Primăria Timişoara

Turn de belvedere cu 9 etaje lângă primărie și 450 de locuri de parcare. Noua propunere pentru fostul liceu de arte plastice

În jur de 450 de locuri de parcare în subteran, o piațetă la colțul primăriei, clădiri moderne, dar și un turn de 9 etaje, cu belvedere. Este noua propunere a dezvoltatorului imobiliar care deține fostul liceu de arte plastice. PMT organizează, peste 2 săptămâni, o dezbatere publică pe această temă.

Primăria Municipiului Timişoara organizează miercuri, 26 septembrie de la ora 13 (!!), în Sala Consiliului Local, o dezbatere publică pe marginea unei documentaţii de urbanism. Acesta a fost solicitată de Ordinul Arhitecților din Romania – filiala Timișoara și vizează PUZ-ul pentru „Mixed Use – Zona centrală. Construire clădiri cu funcțuni mixte”, pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – bd. C.D. Loga nr. 3, Timişoara, beneficiar SC SC Studium Green SRL SRL, proiectant S.C. Start SRL. Este vorba despre zona fostului liceu de arte plastice, unde se încearcă de câțiva ani ridicarea unui complex imobiliar. La dezbatere sunt aşteptate să participe toate persoanele interesate.

Conform documentației puse la dispoziția publicului, „tema program a fost stabilită de către beneficiarul lucrării și conține reconversia funcțională a terenului, din folosința actuală, în funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale, culturale, de turism, servicii, parcaj colectiv public și privat. Acolo a urma să fie amenajată o parcare subterană „sub tot perimetrul studiat (excepție făcând suprafețele marcate de clădirile fostului Internat al Liceului Israelit / Inspectorat Scolar Judetean și cea a clădirii P+1 din cadrul fostului liceul)”. Dezvoltatorul estimează că vor fi create în jur de 450 de locuri de parcare.

„Zona este văzută cu o mobilare inter-conectată a corpurilor construite, favorizând la maximum circulația pietonală la nivelul dalei urbane. Proiectul dorește să fructifice poziția foarte bună față de zona centrală și față de Parcul Justiției, Canalul Bega, Catedrala Mitropolitană, Piața Victoriei și tot centrul istoric aflat în imediata apropiere”, mai scrie în nota de fundamentare. Cât de înalte vor fi clădirile? De la 5 la 9 etaje! „Regimul maxim de înălțime dorit este în general de 3S+P+6E+Er (+26m) sau 3S+P+5E+Er (+26m). De asemenea se dorește amplasarea unui turn informațional, se doreste o înălțime mai mare, pentru a crea un punct de belvedere pentru toată zona centrală, rezultând un regim de înălțime de 3S+P+9E (+47m)”. La intersecția Bd. C.D. Loga cu str. 20 Decembrie 1989 va fi amenajată o piațetă, o așa-numită „zonă de întâlnire și trecere, protejată prin intermediul unui pasaj între contextul Parcul Justiției/ Filarmonică/ Primăria Timișoara și zona Liceului E. Ungureanu”. Tot în acea zonă ar urma să fie ridicat și turnul informațional.

În vara anului trecut, un alt proiect referitor la fostul liceu de arte, realizat de alt colectiv de arhitecți, a fost retras din dezbaterea publică. Arhitecții respectivi propuseseră o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal pentru „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat” pe Bd. Mihai Eminescu nr. 2 – Bd. C. D. Loga nr. 3. „Nota de capăt” preciza că va fi păstrat din actualul ansamblu doar imobilul în care funcționează, în prezent, Inspectoratul Școlar Timiș, regimul de înălțime fiind încadrat între parter, P+M+6 E și P+M+10E. „Este o idee foarte bună. Nu contează că este un bloc de zece etaje lângă primărie. În toată lumea este așa, doar la noi sunt niște clișee care nu au nicio legătură cu normele de urbanism. Să ne uităm în Paris, în Viena sau New York. Cea mai veche catedrală din New York este «străjuită» de doi zgârie-nori din sticlă. Totul poate fi făcut, dacă arhitecții sunt buni”, declara, anul trecut, primarul Nicolae Robu.

Beneficiarul proiectului este un dezvoltator imobiliar din Cluj Napoca. Din 2013, în clădirea de la Arte Plastice nu se mai desfășoară niciun fel de activități, după ce PMT a decis să nu mai plătească 30.000 de euro chirie lunară și a mutat elevii în altă parte. În vara anului trecut, Ordinul Arhitecților din România – filiala Timișoara opina că, în zonă, regimul de înălțime este limitat „pentru clădirile cu funcțiuni deosebite și aflate în poziții urbane privilegiate/dominate, prin PUZ se pot stabili regimuri de înălțime mai mari, fără a depăși 25m în punctul cel mai înalt, pe o lungime de fațadă de cel mult o treime din totalul lungimii de fațadă către domeniul public”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Patru persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut în municipiul Lugoj

În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…

13 ore ago

Clădirea Cinema Studio a fost predată primăriei

În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…

17 ore ago

Primăria Timișoara devine ”activă” pe piața imobiliară locală

Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…

18 ore ago

Liga a 3-a. Liderul Peciu Nou pierde surprinzător acasă, Ghiroda câştigă printr-un penalty în minutul 98

Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…

18 ore ago

ADID şi RETIM anunță programul de spălare a pubelelor în săptămâna 18-22 noiembrie

ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…

18 ore ago

Talentatul domn Rareş Bogdan şi căderea în păşunism a Partidului Naţional Liberal

Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…

19 ore ago