Primăria Timişoara

Cu vaporașe pe Bega. În 2 zile de weekend, pasageri aproape cât în 5 zile de transport public

S-au înghesuit să se dea cu vaporașul pe Bega, dar nu ca transport în comun, ci ca agrement. Aproape 9.300 de oameni au mers, în ultima săptămână, cu ambarcațiunile de 2 milioane de euro ale Primăriei Timișoara.

Pe 4 octombrie, după peste jumătate de secol, la Timișoara a fot reluat transportul în comun pe Bega. Cele șapte vaporașe ale STPT circulă pe rând, niciodată mai mult trei, de la Podul Modoș până la Uzina de Apă. Biletele costă 1 leu, iar beneficiarii de gratuități nu trebuie să plătească. La o săptămână de la reluarea acestui serviciu, cei de la STPT au tras linie. În prima zi a fost 655 călători, iar în cea de-a doua, 1.249. Luni, 8 octombrie, au fost 1.040 călători, marți – 942, iar miercuri – 818. În total, 4.704 oameni, însă trebuie spus că la numărătoare nu au fost luați în considerare copiii. La sfârșit de săptămână, pe Bega rămâne un singur vaporaș, care face curse de agrement. Și a fost înghsuială! Sâmbătă au fost 1.950 călători, iar duminică, 2.600. Asta, înseamnă, în total, 4.550 oameni.

Cei de la societatea de transport public se declară mulțumiți de afluența de public. „Este un lucru extraordinar. Ne dorim ca timișorenii să folosească serviciul public de transport pe canalul navigabil Bega. Suntem în analiză, vrem să vedem cum decurge timp de o lună. Apoi vom lua o decizie dacă vom introduce transportul public și la sfârșit de săptămână. Vrem să încurajăm cât mai mulți oameni să meargă cu aceste vaporașe”, spune Nicu Bitea, șeful STPT.

Cele șapte vaporașe au costat bugetul local în jur de 2 milioane de euro și a fost nevoie de mai bine de 2 ani până ele să poată circula în regim de transport în comun. Potrivit primarului Nicolae Robu, transportul public pe apă este foarte avantajos. „Este foarte rentabil, o cursă completă, de la un capăt la altul, consumă aproximativ 4 litri de motorină. Costurile sunt de aproximativ 20 de lei pentru o cursă completă”, a explicat edilul.

Dacă sunteți curioși, puteți chiar închiria un vaporaș. Sunt trei trasee: Flora – Uzina de apă – Modoș – Flora, cu o lungime de 16 kilometri, Flora -Ecluză – Flora, cu 21 kilometri, respectiv Flora – Uzina de apă – Ecluză – Flora, care are 29 kilometri. Prețul se calculează per kilometru și este de 46,4 lei, sumă care include TVA.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

O oră ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

4 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

5 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

6 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago