În prag de iarnă, Primăria Timișoara continuă să fie într-o situație ciudată, fără contract de deszăpezire. Documentația de licitație, spun cei din PMT, așteaptă de câteva săptămâni avizul de la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Există totuși o variantă de urgență.
La singura ninsoare serioasă din ultima iarnă, unii șoferi au reclamat slaba mobilizare a firmelor cu care primăria avea contracte de deszăpezire. Era vorba despre Retim și SDM, ale căror contracte au expirat în luna aprilie 2018. Ele includeau aproximativ 900 din cele 1.200 de străzi ale Timișoarei. Cele două firme au avut la dispoziție, per total, aproape 26 de milioane de lei. În martie 2018, primarul Nicolae Robu spunea că va urma o licitație cu un caiet de sarcini foarte exigent, care va oferi inclusiv posibilitatea de a urmări, chiar și de pe telefon, traseele pe care se află utilajele. Edilul voia ca documentația să fie transmisă către SEAP în luna aprilie.
În septembrie, consilierii locali au votat un proiect privind „aprobarea delegării de gestiune a serviciului public de curăţare şi transport al zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în functiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ în Municipiul Timişoara”. Viitorul contract va cuprinde următoarele activități: curățat manual zăpadă și gheață, curățat mecanizat zăpadă și gheață, combaterea poleiului și a gheții prin stropire cu soluție cu clorură de magneziu, clorură de calciu și clorură de sodiu cu inhibitor, împrăștiat manual material antiderapant, împrăștiat mecanic material antiderapant, încărcat și transportat zăpadă și gheață, curățat guri de scurgere din rețeaua de canalizare. Nu a fost uitată nici cerința legată de urmărirea prin GSP a utilajelor.
Contractul va include 1.227 străzi și toate stațiile mijloacelor de transport în comun. Zăpada și gheața ridicate de pe diversele artere vor fi depozitate în 8 puncte prestabilite: str. Cerna, Calea Moșniței (intrare în cartier Plopi), Bd. Industriei – Calea Moșniței, str. Rozelor – Vălișoara (lângă dig canal Bega), str. Holdelor colț cu str. Silistra, str. Ion Inculeț colț cu str. Constantin Stere, str. Ștefan Procopiu colț cu str. Marginii și str. Energiei.
Vestea proastă este că nici măcar în a doua jumătate a lunii octombrie licitația pentru deszăpezire nu a putut fi pornită. „Documentația pentru achizitțonarea serviciilor de deszăpezire a fost trimisă către ANAP de aproximativ 3 săptămâni. Nu am primit niciun răspuns, deși termenul legal este de 10 zile”, spune administratorul public Robert Kristof. Ce facem dacă ninge și nu avem încă firmă contractată? Apelăm la ce avem.„Dacă vremea devine nefavorabilă, iar licitatia nu va fi finalizată, vom încheia un contract până la finalizarea licitației cu SC Drumuri Municipale SA (SDM), companie care s-a ocupat și în trecut de acest serviciu și unde consiliul local este acționar 100%”, a explicat Kristof. ANAP este aceeași instituție care a respins de 3 ori documentația pentru licitația de achiziție a unor tramvaie noi, publicată totuși pe SEAP în urmă cu câteva zile.
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…
Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…
Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…