Social

La noapte trecem la ora de iarnă. Ar putea fi ultima dată

România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, iar 28 octombrie va fi cea mai lungă zi din an. Ar putea fi ultima dată când se schimbă ora.

Weekendul acesta trecem la ora de iarnă. Astfel, în noaptea de 27 spre 28 octombrie, ora 4 va deveni ora 3. Prin urmare, duminică vom dormi mai mult cu o oră. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, în Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în zona fusului 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie este denumită „timpul legal român”.

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. În noaptea 27/28 octombrie 2018, când ora 4 devine ora 3, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Din 2019, ora de iarnă și ora de vară nu se vor mai schimba în mod obligatoriu, dacă o propunere a Comisiei Europene va fi adoptată. Potrivit acesteia, statele membre vor avea opțiunea de a alege ora după care vor să funcționeze, dar trebuie să anunțe acest lucru până în aprilie 2019. Pentru ca această schimbare să aibă loc, și ultima trecere de la ora de iarnă la ora de vară să fie cea din 31 martie 2019, propunerea legislativă trebuie să primească acordul Parlamentului European şi al Consiliului. Statele membre se vor putea răzgândi până în 27 octombrie 2019. După data respectivă, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Share
Published by
Alex Nestor

Recent Posts

Rezultate exit-poll. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi intră în turul II al alegerilor prezidenţiale!

Potrivit primelor rezultate de tip exit-poll, în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor confrunta…

50 de minute ago

Studenții din Timișoara se înghesuie la vot. Pe lista recordurilor de prezență, din nou apare Dobrești

Secțiile de votare din Complexul Studențesc, dar și deja celebra (electoral) localitate Dobrești, acolo unde…

3 ore ago

La ora 18.00, prezenţa la vot în Timişoara a fost mai mare decât media naţională

La ora 18.00, cu trei ore înaintea închiderii secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

4 ore ago

Eugen Dogariu, senator de Timiș, după vot: ” Sper într-un viitor mai bun pentru România și pentru județul Timiș”

Eugen Dogariu, senator de Timiș, spune că la vot a ales ”calea sigură pentru Timiș”.…

6 ore ago

Cosmin Tabără a votat pentru echilibru, onestitate și diplomație

Candidat la un loc de senator pe lista PNL, fost viceprimar al Timișoarei, actual consilier…

10 ore ago

La ora 12.00, prezenţă mai mare la vot în Timişoara, decât pe judeţul Timiş

La ora 12.00, la cinci ore după deschiderea secţiilor de vot, în judeţul Timiş prezenţa…

10 ore ago